Bliže se prvomajski praznici, a oni zaposleni koji imaju sreće da ostvare pravo da imaju dva slobodna dana, budući da je to državni praznik, neće raditi 1. i 2. maja, a ukoliko moraju ipak da rade, poslodavci su obavezni da to adekvatno i plate.

Sindikati će protestnom šetnjom 1. maja u Beogradu obeležiti Međunarodni praznik rada kako bi iskazali potrebu za većim zaradama i dostojanstvenim radom u Srbiji.

Predsednica Opštinskog veća Saveza samostalnog sindikata Srbije u Bečeju Ljiljana Tanasković Jović napominje da je izuzetno važno da u svakom preduzeću postoji sindikalna organizacija kako bi radnici zaštitili svoja prava, kao i poboljšali uslove rada koji imaju odraz na kvalitet života.

Prema podacima iz Lokalnog akcionog plana zapošljavanja opštine Bečej za 2017. godinu u 2016. godini sa sedištem u opštini Bečej poslovalo je 1.106 aktivnih privrednih subjekata, od čega su 794 preduzetničke radnje i 312 privredna društva. U tom dokumentu se navodi da je u opštini Bečej bez posla između 3.690 i 4.452 ljudi. Prema rečima naše sagovornice građani opštine Bečej nemaju mnogo razloga za slavlje, a to su nam potvrdili i neki od njih.

Posebno se treba angažovati na ostvarivanju prava žena, koje su kao radnice ugroženije u odnosu na muškarce, a zakon o radu je izrazito nepovoljan za žene u Srbiji, ocenjuje stručnjakinja za pitanja rodne ravnopravnosti Biljana Maletin.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име