Korona virus, covid19
Izvor: Pixabay

Imunolog i član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19 Srđa Janković rekao je da je trenutno opterećenje zdravstvenog sistema veliko, ali on opstaje i da se pik očekuje tokom ove nedelje, prenosi N1.

– Pik očekujemo tokom ove nedelje i zato smo najavljivali taj prelomni trenutak. I ranije smo mislili da je prelomni trenutak, onda smo svi zajedno dozvolili da se situacija pogorša i došli u ovu situaciju, rekao je Janković za TV Prva.

Od juče su ponovo počele redovne konferencije za novinare Kriznog štaba, a Janković je istakao da je informisanje na dnevnom nivou veoma važno, kao i poverenje u Krizni štab, a da trenutno postoji određena kriza poverenja. Takođe, Janković je naglasio da najrestriktivnije mere nisu isključena mogućnost.

– Nisu isključene restriktivne mere kada je situacija ovako teška i ozbiljna. Niko iz Kriznog štaba ne želi najrestriktivnije mere, ali ako ne bude načina da se sačuvaju ljudski životi, moraćemo da pribegnemo i tome, rekao je Janković.

On je naveo da se još veći udar može očekivati na jesen, ali ne može precizno da se proceni da li će taj udar biti jači od ovoga.

– Predviđanja su ograničene preciznosti, sve to treba shvatiti kako uslovna predviđanja – šta će stvarno biti, ne možemo da tvrdimo da unapred znamo, na nama je samo da se pripremimo i za ono najteže, dodao je on.

Janković je objasnio da je, prema predviđanjima, još nekoliko nedelja potrebno da se preokrene trend i da dođemo na prekretnicu da virus jenjava, upozorivši da virus, gde kod se nađe, uspe da se razvije i da je to važno znati i sprečiti.

Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име