Foto: Pixabay

Institut za javno zdravlje Vojvodine i dalje ocenjuje epidemiološku situaciju u AP Vojvodini kao nepovoljnu, ali sa tendencijom poboljšanja, saopšteno je iz te ustanove.

U ovom trenutku je 3.584 aktivnih slučaja na teritoriji AP Vojvodine. Najveći broj aktivnih slučajeva je u Novom Sadu, 1.461. Tokom prethodne nedelje i vikenda registrovan je pad broja registrovanih slučajeva u odnosu na prethodni period i ovaj trend pada nastavlja se drugu nedelju za redom, navode u Institutu.

Među obolelima, tokom prethodne nedelje, dominira radno aktivno stanovništvo, dodaje se.

Prethodne nedelje ponovo je registrovana široka geografska rasprostranjenost virusa na teritoriji svih opština u pokrajini, što ukazuje na potrebu primene mera zaštite i u narednim nedeljama.

Nepovoljna situacija registrovana je na teritoriji Novog Sada, Vrbasa, Sremske Mitrovice, Kikinde, Pančeva, Rume, Bačke Palanke, Subotice, Vršca, Zrenjanina, Alibunara, Temerina, Beočina, Bača, Kule, Bačke Topole, Bečeja, Sombora, Inđije i Titela.

Epidemiološka situacija se i dalje ocenjuje kao nesigurna na teritoriji svih ostalih vojvođanskih opština.

Institut za javno zdravlje Vojvodine apeluje na građane Vojvodine da se ponašaju odgovorno i preporučuje da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava nadležnih epidemioloških službi, kao što su:

– Poštovanje fizičke distance od najmanje jednog metra;

– Izbegavanje zadržavanja u zatvorenom prostoru u kojem boravi velik broj ljudi, poput ugostiteljskih objekata u kasnim satima, različitih proslava, zabava gde se peva i glasno govori, gde dolazi do bliskog kontakta jer se time omogućava prenos veće količine klica i pojava teže kliničke slike;

– Nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru gde je veći broj ljudi (javni prevoz, kafići, restorani, pijace i sl.);

– Obaveznu primenu maske za hronične bolesnike i starije od 65 godina i na otvorenom;

– Redovno pranje ruku odnosno upotreba dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola;

– Preporučuje se osobama koje su bile u kontaktu sa potvrđenim slučajevima da ostanu u samoizolaciji 14 dana od poslednjeg kontakta.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име