Mladi Italijani pred Gradskom kućom Bečej | Foto: Vlastimir Jankov
Mladi Italijani pred Gradskom kućom Bečej | Foto: Vlastimir Jankov

Zahvaljujući mreži evropskih škola kroz program Međunarodne organizacije AFS Interkultura, ovih dana u Bečeju boravi 26 učenika i dve profesorke iz italijanskog grada Fođa u regiji Pulja.

Domaćini su im OŠ „Sever Đurkić“ i bečejska Gimnazija. Tim povodom u Gradskoj kući je održan prijem, gde je goste i domaćine pozdravila pomoćnik predsednika opštine za obrazovanje Suzana Đukić.

-Naša lokalna samouprava podržava ovakav vid neformalnog obrazovanja i želimo gostima da se osećaju kao kod kuće. Naravno, o jednima i drugima želimo da uspostave prijateljstva i steknu dragocena iskustva za život, naglasila je Suzana Đukić.

„Severci“ su se početkom aktuelne decenije uklučili u program Interkulture i škola je već imala razmenu s italijanskim gradom Pjandimeleto u regiji Marke.

-Ovo je prva faza vršnjačke razmene sa učenicima iz grada Fođa, gde ćemo se mi truditi da budemo što bolji domaćini. Organizovaćemo izlete, različitog profila radionice, deca će se upoznati sa kulturom i običajima našeg naroda. Tokom septembra naših 26 učenika i dva profesora provešće nedelju dana u Italiji, dodala je direktorka OŠ „Sever Đurkić“ Brankica Tapavica.

Gosti i domaćini na prijemu u svečanoj sali opšine Bečej | Foto: Vlastimir Jankov
Gosti i domaćini na prijemu u svečanoj sali opšine Bečej | Foto: Vlastimir Jankov

Ovo je prvi put da u razmeni učenika učestvuju dve škole. Ali, to neće predstavljati problem, pošto obe imaju iskustvo u ovom vidu neformalnog obrazovanja.

-Ovakva znanja se ne stiču kroz nastavu i dragocena su. Mi čitavu deceniju upražnjavamo ovakav vid razmene i naši učenici su već bili grupno u Belgiji, Italiji i Poljskoj, a pojedinačno i u Nemačkoj, SAD, Švajcarskoj… Aktuelnu razmenu posvećujemo Marini Kovačev, koja je bila jedan od začetnika vršnjačke razmene u našoj školi, a sada bije životnu bitku, pa joj želimo što brže ozdravljenje, dodao je direktor bečejske Gimnazije mr Miodrag Basarić.

Direktori i nastavnici tri škole | Foto: Vlastimir Jankov
Direktori i nastavnici tri škole | Foto: Vlastimir Jankov

Italijanske profesorke su se složile sa svojim kolegama u oceni da je ovakav vid neformalnog obrazovanja sticanje novog iskustva i istakle su gostoljubivost domaćina.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име