Oktobar – mesec prevencije diskriminacije starih
Oktobar – mesec prevencije diskriminacije starih

Klub za dnevni boravak penzionera koji postoji u okviru Doma za odrasla lica „Sveti Vasilije Ostroški – Čudotvorac“ u Novom Bečeju tokom oktobra organizuje niz preventivno – zdravstvenih i psiholoških predavanja i radionica.

Upravo takvo je bilo i predavanje na temu lepote starenja koje je za članove Kluba održala Ivana Jovčić, specijalista javnog zdravlja i strukovna medicinska sestra: „Pričali smo o aktivnom, zdravom starenju koje podrazumeva korišćenje preostalih kapaciteta i rad na sebi do kraja života. Stariti ne znači biti na kraju života, biti neaktivan, bolestan, to su sve predrasude. Osnova svakog problema jesu predrasude, dok je osnova svakog rešavanja problema prevencija i otklanjanje predrasuda, odnosno stvaranje adekvatnih, pravih uverenja u vezi sa starošću. Ovo je nastavak borbe i prevencije takozvanog „ejdžizma“, odnosno prevencije diskriminacije starih ili zlostavljanja starih. Cilj nam je da osnažimo kapacitete starih ljudi, da podignemo nivo njihovog samopouzdanja i samovrednovanja i da ih naučimo kako da se suočavaju sa sopstvenim problemima, odnosno kako da se odbrane od drugih koji negativno utiču na njih.“

Prema rečima Lidije Bojović, referenta otvorene zaštite u Klubu za dnevni boravak penzionera u Novom Bečeju, članovi Kluba nisu previše zainteresovani za radionice i predavanja ovog tipa, ali se od njih neće odustati jer je njihov glavni cilj upravo oslobađanje od predrasuda i shvatanje da se još mnogo toga može učiniti za poboljšanje kvaliteta života uprkos godinama.

U novembru članove Kluba za dnevni boravak penzionera očekuje niz aktivnosti. Pored ekskurzija koje se redovno organizuju, 14. novembra će biti održano predavanje na temu dijabetesa, a tada će stari imati mogućnost da provere nivo šećera u krvi, kao i krvni pritisak. Takođe, u novembru će biti održano i takmičenje u kuvanju pod nazivom „Moja kuhinja“, u okviru kog će penzioneri imati priliku da prave svoje specijalitete od bundeve. Prema rečima Lidije Bojović, u Klubu za dnevni boravak penzionera se trude da svojim članovima pruže kako edukaciju, tako i zabavu, i da ih na taj način podstaknu na aktivnost i dobro raspoloženje.

Inače, 1. oktobra u svetu se obeležava Dan starih, dok oktobar predstavlja mesec solidarnosti sa starima. Starenje je prirodni proces svakog čoveka, a izazovi koje donosi treće doba života često nisu laki.

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Stvarno važno: Informisanjem do ostvarivanja javnog interesa u opštini Novi Bečej“, koji sufinansira opština Novi Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име