Građanke i građani opštine Bečej koji su vlasnici imanja u Medenjači, već duže vreme ne nalaze način da sačuvaju svoju imovinu od lopova koji su, bar do sada, van domašaja zakona, kaže Ferenc Tot, predsednik Opštinskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Bečej.

Tot u saopštenju navodi da su vlasnici imanja  u Medenjači između Starog i Novog Bečeja već nebrojeno puta bili na meti lopova koji im odnose sve čega se dohvate u i oko kućica, koju katastarski dele Bečej i Novi Bečej.

-Zbog teške ekonomske situacije u kojoj živimo, Bečejci sa nevelikim imanjima krpe kućne budžete svoje i porodice svoje dece, ali ih lopovi ne ostavljaju na miru. Ima i onih koji se brane rešetkama na kućama i tako ograđenim imanjima ne uspevaju da sačuvaju imovinu koju su lopovi poharali već nekoliko puta. Zbog tih učestalih napada na imanjima u Medenjači vlasnici razmišljaju da dignu ruke od svega i prodaju ih, ali za njih ne mogu da nađu kupca zbog sve učestalijih krađa i razbojništva, objašnjava Tot.

Iz policije u Bečeju, stoji u saopštenju LSV, kažu da intenzivno tragaju za počiniocima ovih krivičnih dela kao i da im je posao otežan činjenicom da je Medenjača udaljena  od naseljenog mesta a i to što se u njoj prepliću nadležnosti sa kolegama iz Novog Bečeja.

Ovdašnji žitelji su u svojevrsnom pravno-katastarskom vakuumu koji lopovima ide na ruku jer znaju da spas od bečejskih policajaca nalaze na banatskoj strani i obratno.

– Mi u Ligi socijaldemokrata Vojvodine insistiramo da se u okviru Direkcije policije formira nova organizaciona jedinica za teritoriju Vojvodine. Sedište tog sekretarijata bilo bi u Novom Sadu, a sekretara bi na predlog pokrajinske vlade imenovao ministar unutrašnjih poslova, dodao  je Tot. On je naglasio da Vojvodina mora da ima svoju policiju, imajući u vidu njenu multietničnost i višejezičnost. Tot je podsetio i da je pokrajinski SUP još 1989. godine ukinuo Slobodan Milošević.

Građani i građanke opštine Bečej su oštećeni i što se rudne rente tiče. Naime, Novobečejci su oko 1945, ’46. godine baš zato što Novi Bečej ima neplodno zemljišta, dobili najkvalitetniju zemlju sa Bačke strane. Oni su dobili i ono pod zemljom, a to je ugljen – dioksid za koji se plaća rudna renta. Taj novac i novac od katastra ne ide Bečeju, već budžetu Novog Bečeja. Dušan Jovanović koji je bio predsednik opštine, a sada odbornik LSV u SO Bečej još 2007. pred republičkom skupštinom pokrenuo inicijativu da se Medenjača vrati Bečeju. Liga socijaldemokrata Vojvodine neće odustati od toga, građanke i građani opštine Bečej  moraju da dobiju nazad to što im pripada, zaključio je predsednik bečejskih ligaša.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име