Presek izlaznosti u Bečeju na kontrolnim mestima (11, 25, 30, 37 – jedno biračko mesto u Bečeju, jedno U Bačkom Gradištu, jedno u Bačkom Petrovom Selu i u Mileševu/Drljanu) u 16 česova kreće se u rasponu od 41 posto u Bečeju do 51 posto u Bačkom Petrovom Selu.

Na biračkom mestu broj 11 (ulica Nikole Teslu) u Bečeju do 16 sati glasalo je 41 odsto.

Na biračkom mestu 25 – veterinarska stanica Bačko Gradište glasalo je 50 odsto građana upisanih u birački spisak. Na broju 30 (vrtić u ulici Patrijarha Vićentija Prodanova) u Bačkom Petrovom Selu glasalo je 51 odsto, a u Domu kulture u Drljanu, biračko mesto 37 do poslednjeg preseka je svoje biračko pravo iskoristilo 47 odsto upisanih u birački spisak. Iz izborne komisije kažu da nije bilo do sada nepravilnosti.

Prema našim informacijama, posmatračkim misijama i policiji prijavljeno je nekoliko slučaja na terenu.

U Srbiji se danas, 17. decembra, održavaju vanredni parlamentarni i pokrajinski izbori, kao i lokalni izbori u 65 gradova i opština. Glasanje u opštini Bečej organizovano je na 38 biračkih mesta. Biračka mesta otvorena su od 7 do 20 časova danas.

 

CRTA: Veća izlaznost u Beogradu i veliki broj slučajeva organizovanog dovođenja birača

Posmatračka misija Crte ocenjuje da u dosadašnjem toku izbornog dana najveću zabrinutost izaziva veliki broj zabeleženih slučajeva organizovanog dovođenja birača na glasanje u Beograd iz drugih mesta i zemalja.

Na više punktova u Beogradu primećeno je koncentrisanje autobusa, kombija i individualnih vozila, čiji putnici se dalje razvoze na biračka mesta u raznim delovima grada. Po dosadašnjim saznanjima Posmatračke misije, Novi Beograd je “zbirno mesto” za glasače iz Bosne i Hercegovine (uglavnom iz Republike Srpske), dok je na teritoriji opštine Palilula uočen veliki broj kombija koji dovoze glasače sa Kosova i Metohije. Organizovano sprovođenje birača zabeleženo je i na Voždovcu i na Zvezdari.

Uvećava se broj prijava za izbornu korupciju – Posmatračka misija Crte prijavila je slučajeve u Malom Iđošu i Vršcu u kojima se grupama birača, organizovano sprovedenih na glasanje, po izlasku s biračkog mesta daje novac. Do sada je  Crta  u toku izbornog dana uputila pet prijava za krivična dela u vezi s izborima.

Na dva odsto biračkih mesta u Srbiji i  tri odsto u Beogradu zabeleženo je neovlašćeno prisustvo trećih lica.  Paralelno vođenje evidencije notirano je na šest odsto biračkih mesta u Beogradu i četiri odsto u Srbiji, a povrede tajnosti glasanja na tri odsto birališta u glavnom gradu i četiri odsto u celoj zemlji.

Izlaznost na parlamentarnim izborima na nivou Srbije do 16 časova bila je 42,1 odsto (margina greške 0,8 odsto), a u Beogradu 41,4 odsto (margina greške 0,4 odsto). Poređenja radi, na prošlim izborima je u izlaznost u ovom periodu bila 42,4 odsto na nivou Srbije i 38 odsto u Beogradu.

Kako dan odmiče, primećuju se i povećane gužve na biralištima. S jedne strane, to može biti posledica veće odgovornosti članova biračkih odbora u odnosu na obavezu da osiguraju da na biračkom mestu bude samo onoliko birača koliko ima paravana. S druge strane, na pojedinim biračkim mestima je primćen neobično mali broj paravana, svega po dva.

Nastavlja se i onemogućavanje Crtinih posmatrača da rade svoj posao – nakon 17 slučajeva u kojima su posmatrači jutros sprečeni da prisustvuju pripremama za otvaranje i otvaranju biračkih mesta, kasnije je u Žablju na dva biračka mesta onemogućeno posmatranje, a posmatraču je pretila i zastrašivala ga je nepoznata osoba koja nije član biračkog odbora.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име