Korona virus, covid19
Izvor: Pixabay

Institut za javno zdravlje Vojvodine ocenjuje epidemiološku situaciju u Vojvodini kao vanrednu, sa stabilizacijom trenda obolevanja na visokim nivoima, navodi se u saopštenju.

Tokom nedelje registruje se pad broja novih slučajeva u odnosu na prethodnu, ali se i dalje radi o veoma visokim nivoima obolevanja. U ovom trenutku na teritoriji svih opština i gradova situacija se i dalje ocenjuje kao vanredna.

Tokom prethodnog dana u Vojvodini je registrovano 566 novih slučajeva. Najveći broj je registrovan u Novom Sadu, 146.

U ovom trenutku broj registrovanih aktivnih slučajeva u Vojvodini je 27.647. Očekuje se dalji pad broja aktivnih slučajeva u narednom periodu zbog oporavka velikog broja obolelih sa blagom kliničkom slikom, a koji su registrovani tokom decembra meseca.

U ovom trenutku najveći broj registrovanih aktivnih slučajeva je u Novom Sadu 7.111, potom sledi Zrenjanin sa više od 2.400, Pančevo i Bačka Palanka sa više od 1.500, Subotica i Kikinda sa više od 1.100 registrovanih aktivnih slučajeva.

Zdravstveni sistem je i dalje u teškoj situaciji, ali se situacija popravlja, dodaje se u saopštenju.

Podaci za opštinu Bečej – 4. januar

Na osnovu podataka dobijenih od Doma zdravlja Bečej, Štab za vanredne situacije opštine Bečej raspolaže sledećim podacima:

–  U poslednja 24 časa, u kovid ambulanti Doma zdravlja Bečej nije bilo testiranja serološkim – brzim testom.

–  U poslednja 24 časa urađena su 34 antigenska testa od kojih je 10 pozitivno na kovid – 19.

–  Uzorkovano je 15 PCR testova i poslato na analizu u IZJZV.

–  Građani za koje se sumnja da su zaraženi, kao i lica za koje se sumnja da su bila u kontaktu sa zaraženim licima, stavljeni su u četrnaestodnevnu izolaciju.

Prema podacima dobijenim od Instituta za javno zdravlje Vojvodine u epidemiji kovid – 19 u opštini Bečej zaključno sa 4. januarom obolelo je ukupno 1.269 građana. Na današnji dan registrovano je 270 aktivnih slučajeva zaraženih kovid – 19.

Institut apeluje na sve da se nastavi sa neophodnim striktnim sprovođenjem proglašenih mera kontrole prenošenja bolesti kako bi se umanjile posledice trenda rasta broja obolelih i omogućilo funkcionisanje zdravstvenog sistema.

Institut za javno zdravlje Vojvodine moli građane Vojvodine da se ponašaju odgovorno i preporučuje da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava nadležnih epidemioloških službi, kao što su:

  1. Izbegavanje zadržavanja u zatvorenom prostoru u kojem boravi velik broj ljudi, poput ugostiteljskih objekata,
  2. Izbegavanje okupljanja tokom proslava gde se okuplja veći broj ljudi, a, posebno tokom slava (poželjno bi bilo slaviti samo u krugu porodice odnosno domaćinstva, do pet osoba), božićnih i novogodišnjih praznika, zabava gde se peva i glasno govori, gde dolazi do bliskog kontakta jer se time omogućava prenos veće količine klica i pojava teže kliničke slike;
  3. Poštovanje fizičke distance od najmanje dva metra;
  4. Obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima, posebno gde je veći broj ljudi (javni prevoz, kafići, restorani, pijace i sl.);
  5. Obaveznu primenu maske za hronične bolesnike i starije od 65 godina i na otvorenom;
  6. Preporučeno nošenje zaštitnih maski na otvorenom za zdrave
  7. Redovno pranje ruku odnosno upotreba dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola;
  8. Preporučujemo osobama koje su bile u kontaktu sa potrđenim slučajevima da ostanu u samoizolaciji 14 dana od poslednjeg kontakta.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име