Autor Slobodan Šušnjević u društvu dva kustosa na otvaranju izložbe u Bečeju | Foto: Vlastimir Jankov
Autor Slobodan Šušnjević u društvu dva kustosa na otvaranju izložbe u Bečeju | Foto: Vlastimir Jankov

Banaćanin po rođenju, Prometej po kosmološkoj ulozi koju predano vrši, Slobodan Šušnjević je uspeo da zaviri u skoro svaki kutak, kako vinskog tako i svinjskog, Srema i da nam donese mirise života i smrti najzabačenijih sela, piše, između ostalog, kustos Muzeja Vojvodine Darjuš Samii u propratnom katalogu izložbe fotografija našeg foto – reportera Slobodana Šušnjevića „Srem, ožiljak i lek“, koja je postavljena i galeriji „Krug“ pod krovom Gradskog pozorišta Bečej.

O autoru i njegovom stvaralaštu prisutne je na svečanom otvaranju upoznala kustos bečejske galerije Gabriela Sel, koja je tom prilikom istakla dobru saradnju sa Muzejom Vojvodine. Bečejci su, na neki način, privilegovani što će imati priliku da dve nedelje uživaju u pravoj foto studiji Srema.

Pre njih, izložbu su videli Novosađani u Muzeju Vojvodine, koji je organizator izložbe i žitelji Vrdnika u tamošnjem hotelu „Termal“. Posle Bečeja izložba se seli u Zrenjanin, Titel, pa se vraća u  Srem, gde će Rumljani biti prvi koji će je videti.

Mali broj posetilaca je prisustvovao svečanom otvaranju, ali izložbu vredi videti | Foto: Vlastimir Jankov
Mali broj posetilaca je prisustvovao svečanom otvaranju, ali izložbu vredi videti | Foto: Vlastimir Jankov

Zanimljivost ove izložbe je kako je nastala. Prvi „krivac“ je novinar Dnevnika Željko Marković, koji je kao Sremac čitavu deceniju putovao zavičajem, zapisivao razgovore s ljudima i ono što je video u pisanoj formi preneo putem reportaža u Dnevniku ili u knjigama, a u pratnji je, uglavnom, bio foto – reporter Slobodan Šušnjević, kome je u tal zapalo da sve ovekoveči fotoaparatom. Tako je nastalo više od 1.000 fotografija, pa je bila prava „mora“ odabrati 50 za izložbu.

-Za svaku fotografiju sam na neki način vezan i izbor je morao da napravi Darjuš Samii, koji je sve upotpunio izuzetno prikladnim lirskim stihovima u vidu potpisa. Premijerna izložba u Novom Sadu je bila poseban doživljaj, jer je bilo vođenje izložbe, gde je Željko Marković svakog vikenda od fotografije do fotografije pričao o svakoj i tekstovima kada su i gde objavljeni. Zato sam neke tekstove kopirao i u izložbenom formatu postavio na izložbi kao prateće eksponate, koji su sastavni deo izložbe, rekao nam je autor izložbe Slobodan Šušnjević.

Tehnički svaka fotografija izuzetno opremljena, „legla“ je u dve galerijske prostorije. Posetilac može da se divi širokoj lepezi sremskih pejsaža, ali i portretima ljudi, koji su bogatstvo svake autohtone sredine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име