Izložba pod nazivom „Svedoci trajanja – pravoslavni manastiri i crkve u rumunskom delu Banata“, autora Milorada Savića iz Zrenjanina, dugogodišnjeg novinara i urednika novosadskog Dnevnika i novinske agencije Tanjug, predstavljena je novobečejskoj publici u petak 15. aprila u dvorištu Muzeja Glavaševa kuća.

Izložba je prvi put prikazana 2012. godine u Zrenjaninu, a usledile su izložbe u Temišvaru, u okviru kulturne manifestacije „Dani srpske kulture“, zatim u Bukureštu, Kikindi, Matici Srpskoj u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima, a sada i u Novom Bečeju.

-Kao što su pravoslavni manastiri i crkve u Rumuniji doprineli očuvanju nacionalnog i verskog identiteta, toleranciji i razumevanju, tako je i mene Novi Bečej, predstavljen u Glavaševoj kući, na simboličan način izazvao da dođem upravo ovde. Ova izložba je samo deo svedoka trajanja, jer osim crkava i manastira, u Rumuniji postoje i mnogi drugi kulturni spomenici, književnici, slikari i drugi značajni i zaslužni ljudi, koji potiču iz ovog dela Banata. Nekadašnji Banat je bio jedinstvena geografska teritorija i to je i ostao, ali je istorijski i nacionalno granica povučena 1918. godine. Upravo ovakve izložbe treba da posluže da ta granica omekša i da ljudi sa obe strane budu u prilici da vide kulturno i istorijsko blago. Manastiri Bazjaš i Zlatica, zadužbine su Savetog Save sagrađene 1225. godine, a predstavljaju polazna mesta svega onog što je prikazano u okviru ove izložbe, rekao je autor, Milorad Savić.

Izložba se sastoji od 45 panoa, od čega su dva sa tekstom, a 43 su fotografije, autora Darka Dozeta iz Novog Sada, koje su nastale od 2005. do 2011. godine. Izložbu je otvorio predsednik opštine Novi Bečej, Saša Šućurović, a novobečejska publika će imati priliku da je vidi u Glavaševoj kući do kraja meseca.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име