Deo atraktivne izložbe rukotvorina vojvođanskih Mađara | Foto: Vlastimir Jankov
Deo atraktivne izložbe rukotvorina vojvođanskih Mađara | Foto: Vlastimir Jankov

Posle Ade, Bačke Topole, Kanjiže, Srbobrana i Temerina, Bečej je aktuelna destinacija izložbe rukotvorina vojvođanskih Mađara.

Atraktivna postavka je u holu Narodne biblioteke Bečej i može se videti do kraja februara.

U ime domaćina, posetioce je na svečanom otvaranju pozdravila direktorka Narodne biblioteke Bečej Đijanta Lovaš, potom su članovi MKD „Petefi Šandor“ izveli nekoliko muzičkih i plesačkih numera bogate mađarske tradicije, a onda je saradnica Zavoda za kulturu vojvođanskih Mađara iz Sente Čila Važonji istakla da je ovo prvi put da su na ovaj način okupljeni predmeti vojvođanskih Mađara, koje je stručni žiri iz Mađarske ocenjivao.

Ukupno je, od 32 autora širom Vojvodine, stiglo 120 predmeta za ocenjivanje, a žiri je smatrao da osamdesetak zaslužuje da se nađe na izložbi kao reprezenti mađarske tradicije, dok su ostali pogodni za darivanje. Aktuelna izložba je jedna od aktivnosti povodom decenije funcionisanja pomenutog Zavoda kao dravne institucije.

„Petefijevci“ su plesom dočarali deo tradicije | Foto: Vlastimir Jankov
„Petefijevci“ su plesom dočarali deo tradicije | Foto: Vlastimir Jankov

-U pripremi je internet portal o stvaralaštvu vojvođanskih Mađara, kako bi zainteresovani imali uvid o njihovom radu i mogli da naruče željene proizvode, od koji su mnogi primenjive prirode, saznali smo od predstavnika Zavoda za kulturu vojvođanskih Mađara iz Sente.

Ubuduće će izložba ovakvog formata biti tradicionalna i očekuje se da će svoje učešće prijaviti novi autori, pošto je poznato da se širokom lepezom izrade rukotvorina bavi zavidan broj Mađara u Vojvodini.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име