Izložba fotografija „Salaši između idealizovanog i stvarnog“ autora Vesne Nedeljković-Angelovske i Feđe Kiseličkog, koja govori o porodičnim gazdinstvima Bačkog Petrovog Sela, postavljena je danas (30. septembra) u Gradskom muzeju Bečej, koji u saradnji sa novosadskim muzejom realizuje projekat čiji je ona deo.

Glavni cilj postavke jeste da salaše, kao jedan od simbola panonske ravnice, prikaže kroz istoriju, zadržavajući sliku idiličnog salašarskog života, iako je u stvarnosti bio ispunjen napornim radom.

Izložba „Salaši između idealizovanog i stvarnog“ sadrži 130 fotografija. Pored toga, kako bi upotpunili postavku i dočarali svakodnevni život na salašima, izloženi su i predmeti iz etnološke i istorijske zbirke bečejskog muzeja, a njih ima najviše iz segmenta ekonomskih objekata. Pored saradnika iz Novog Sada koji su radili na pripremanju postavke, koja je svoj začetak imala još 1987. godine, u najvećoj potiskoj opštini nju je preuzeo i dopunio Dušan Ivetić iz ovdašnjeg muzeja.

Posetioci mogu do 20. novembra da evociraju uspomene o salašima, a oni drugi da se upoznaju sa ruralnim imanjima kojih je nekada Vojvodina, pa i bečejska opština bila puna, a sada predstavljaju atraktivne ugostiteljske i turističke objekte, budući da su pojedini renovirani i stavljeni u novu funkciju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име