Igrom slučaja, samostalna izložba novosadske slikarke Ljiljane Knežević u bečejskoj galeriji „Krug“ je 18. po redu, a i 18. je godina kako se intenzivno bavi slikarstvom, pa se može reći da je kraj Tise stekla izlagačko punoletstvo, kojem su prisustvovali, pored bečejskih ljubitelja slikarstva, i najbliži članovi porodice i dragi prijatelji iz Novog Sada.

Ukupno 31 delo, uglavnom ženski lik u akrilu, izloženo je u Bečeju do 1. decembra.

-Ženski lik je za mene oduvek bio interesantan i najčešće ga izražavam kroz ekspresionizam sa dosta kolorita. Žena se kod mene pojavljuje u različitim situacijama, kao i u životu, nasmejana ili tužna, ali uvek izlazi kao pobednik. Druženje sa ženom je nešto posebno i izložbu sam nazvala „Priče i sećanja“, naravno sa ženom, rekla nam je autorka po mnogo čemu interesantnih slika.

Istoričarka umetnosti bečejske galerije „Krug“ pod krovom Gradskog pozorišta Gabriela Sel apostrofirala je da Ljiljana Knežević kroz slike sa ženskim likom priča priče i tugi, sreći, strahu, ljubavi, o ženi – majci, ljubavnici ili tajanstvenom strancu…

-Na slikama je krajnje energičan kolorit, agresivan crtež je skladan, odlučan i slobodan, ne ulepšava lik, ne traži reprenzetativni model, stvara pogodne i silovite portrete u neočekivanim kolorističkim situacijama, izdvojila je Gabriela Sel.

Ljiljanu Knežević kao ženu i slikarku posetiocima je približila njena kći Jasmina, magistar umetnosti crtanja.

-Njen sam večiti dužnik, jer je prenela na mene slikarski dar i želju za umetnošću. Moram da naglasim da je ona ceo svoj život sakupljala materijal za ovu i sve prethodne izložbe. Imate priliku da vidite njen mlađi opus, gde je kombinovala crtež sa slikom. U prvom planu joj je žena. Mislim da je aktuelna izložba posebno interesantna iz razloga što je iskustvo iz prethodnog perioda svela i prenela na ovih tridesetak slika, naglasila je mr Jasmina Knežević, koje je i sama pre nekoliko godina izlagala pred Bečejcima. Izložba imena „Priče i sećanja“ svojom čulnošću, simbolikom i ekspresijom mami posmatrača, nudeći mu mogućnost sopstvenog doživljaja i likovne interpretacije.

 

Opširnije u TV prilogu

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Javni interes u fokusu: Informisanjem ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej“, koji sufinansira opština Bečej

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име