Izložba „Sokoli Starog Bečeja 1911-1941“, sa 82 eksponata, autora kustos – istoričara Nemanje Karapandžića, otvorena je sredu 8. novembra u Gradskom muzeju Bečej i biće postavljena naredna dva meseca.

Cilj izložbe je predstavljanje pokreta koji je bio vrlo aktivan u mnogim sferama društvenog života – od sporta i kulture, do prosvete i građevinarstva.

-Ovaj je pokret imao panslavistički duh i temeljio se na univerzalnim vrednostima: ljubavi prema domovini i sopstvenom narodu, čovečnosti, bratstvu, slobodi, jedinstvu i čestitosti, a u isto vreme težio negovanju fizički zdrave i moralno jake nacije. Ideja za istraživanje proistekla je iz činjenice da neki fenomeni, koji se vezuju za socijalističku Jugoslaviju, imaju koren u ranijim periodima, objašnjava autor izložbe.

U periodu Kraljevine Jugoslavije značajnu ulogu u promovisanju integralnog jugoslovenstva upravo je imalo Sokolsko društvo.

-Njihova kulturna i prosvetna aktivnost obuhvatila je veliki procenat stanovništva i značajno uticala na edukaciju u ruralnim oblastima zemlje. Sokolske aktivnosti posle Drugog svetskog rata preuzelo je Sportsko društvo Partizan i skoro istim akcijama nastavilo rad na širenju jugoslovenstva. Izložba prikazuje različite vrste aktivnosti, kao i kakve su dugoročne sociološke i političke posledice ovog angažovanja, navodi Nemanja Karapandžić.

S obzirom na to da u Gradskom muzeju Bečej i depoima nisu za ovu izložbu imali dovoljno materijala, pozajmili su neke predmete i iz drugih ustanova u Vojvodini. Tako će na ovoj izložbi posetioci moći da vide i predmete iz Narodnog muzeja Zrenjanin, iz Pravoslavne opštine iz Sente, Sokolskog društva iz Novog Sada, iz Muzeja Vojvodine.

-Takođe nam je i veliki broj privatnih lica, iz svojih ličnih fundusa, posudili ili čak poklonili našem muzeju predmete koji su njihovi preci, očevi, dedovi koristili kao članovi Sokolskog društva. Na samom otvaranju izložbe nastupiće i Gradski hor Bečeja a kompozicije koje će izvesti biće malo iznenađenje za posetioce, rekao je autor izložbe i kustos-istoričar Gradskog muzeja Bečej, Nemanja Karapandžić.

Sokolsko društvo u Bečeju osnovano je na samom početku 20. veka i prvi predsednik sokolskog društva bio je dr Milan Popović, koji je medicinu  završio u Beču i kao veliki zaljubljenik u gimnastiku pokušao je da nekoliko godina nakon povratka u Bečej osnuje Sokolsko društvo. Prvi sekretar društva bio je Dimitrije Hadnađev. Država je to prvo Sokolsko društvo ukinula i uhapsila „sokolare“. Tek nakon završetka Prvog svetskog rata, 1919. obnovljen je rad bečejskog Sokolskog društva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име