Putujuća izložba „Spektri” Centra za promociju nauke iz Beograda postavljena je u Spomen kući Tan u Bečeju do kraja juna. Izložba i promocija časopisa „Eelementi” u izdanju Centra za promociju nauke, deo je pete po redu manifestacije „Put nauke“ koja je započela juče (1. jun) u Bečeju, a već danas seli u druga mesta u Vojvodini.

Izložba „Spektri” će pružiti odgovore na mnoga pitanja o svetlosti i spektrima elektromagnetnog zračenja, a posetici će, između ostalog, među eksponatima biti u prilici da vide kako se proverava autentičnost novčanica pomoću ultraljubičastog zračenja, kako nas vidi infracrvena kamera, kako funkcionišu radio antene i šta bismo mogli da vidimo kada bi svetlost sadržala samo jednu boju.

Izložba je deo manifestacije „Put nauke“, koja se održava peti put po redu u nekoliko gradova Vojvodine, a u Tan kući se trude da hemiju, fiziku, biologiju i druge nauke promovišu na što različitije načine.

Postavka pokriva šest oblasti koje čine elektromagnetno zračenje: radio – talase, zahvaljujući kojima komuniciramo još od kraja 19. veka, mikro – talase, kojima možemo da zagrevamo hranu, infracrveno zračenje, koje koriste termalne kamere, vidljivi deo spektra na koje reaguje ljudsko oko, ultraljubičasto zračenje koje može služiti i za sterilizaciju, i „iks“ i gama – zračenje visokih energija.

Svaka od oblasti je izložba za sebe, a predstavljena je određenom bojom i sastoji se od nekoliko interaktivnih eksponata, na kojima posetioci sami mogu da isprobaju i testiraju osobine elektromagnetnih talasa.

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Javni interes u fokusu: Informisanjem ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej“, koji sufinansira opština Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име