Jedna od atraktivnijih aktivnosti aktuelnog Zimskog festivala u Bečeju je izložba slika trećeg saziva Likovne kolonije „Krug“, koja je održana sredinom prošlog meseca. Ukupno 25 slika različitog stila i tehnike izrade prezentirano je Bečejcima na izložbi u galeriji „Krug“. Za razliku od prethodne dve kolonije, čiji je organizator Turistička organizacija opštine Bečej, ovogodinji saziv učesnika je nešto podmlađen.

-To je bio dogovor s organizatorom i dosadašnjim selektorom Viktorom Škrabanjom. Ima „starosedelaca“, ali tu je i grupa mlađih autora. Ukupno je 13 slikara radilo tokom četiri dana i po njihova dva dela su izložena, saznali smo od ovogodišnjeg umetničkog rukovodioca i učesnika Likovne kolonije „Krug“ Bečejke Đerđi Ačaji. Kada su „starosedeoci“ u pitanju, odazvali su se već pomenuta Đerđi Ačaji i njeni sugrađani Sanja Vukas, Piroška Tot Kaša i Viktor Škrabanj, komšije s druge strane Tise iz Novog Bečeja Milorad Josimović i Branislav Stojančev Paša, Dimitrije Kolarević iz Bačkog Jarka i Novosađanke Jelena Bjelica i Maja Verzoti. Preostali su debitanti, Novosađanke Emilija Boroja i Smiljana Čurić, Bečejka Marina Erak i Zrenjaninac Bogdan Đorić. Izložba je, kao i prethodne dve, prodajna i prikupljena sredstva omogućavaju organizaciju naredne kolonije. S jedne strane to je pozitivna strana, jer je kolonija samofinansirajuća, ali s druge… Slike se prodaju i odu u privatne zbirke ili će ukrašavati neke od kancelarija poslovnog prostora.

Bečejci pamte pametnija vremena, kada je preko pola veka radila Umetnička kolonija Bečej u organizaciji Gradskog muzeja i sve slike su postale sastavni deo galerijske zbirke. Na taj način je muzejski fond obogaćen sa preko hiljadu kvalitetnih umetničkih radova, koji su muzeološki obrađeni i deponovani, a kada treba spremni su za izlaganje javnosti. Dela aktuelne Likovne kolonije „Krug“ su dostupne javnosti samo u vreme izložbe, a posle toga su nepoznanica. Imajući obe stvari u vidu, postavlja se pitanje šta je bolje, dobiti, uslovno rečeno, sitne pare i utrošiti ih za narednu koloniju ili uložiti u koloniju i zadržati slike kao potvrdu jednog vremena i dešavanja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име