Pojam reciklaže je vrlo popularan u svetu više decenija, ali kod nas se više priča o tome, a vrlo malo radi. Jedan iz te manje grupe je predsednik ovdašnjeg Udruženja građana „Eko – Bečej“ Zoltan Kiš. Prvo se, po prirodi posla Udruženja na čijem je čelu, zainteresovao za reciklažu, onda je stečeno znanje prenosio putem edukativnih kreativnih radionica mlađima, da bi sve to oplemenio svojim novim hobijem. Epilog je aktuelna izložba u galeriji „Krug“ pod krovom Gradskog pozorišta po imenu „Kreativne rukotvorine od recikliranog papira“, koja je otvorena prvog februarskog dana i biće dostupna zainteresovanima do petka.

Prva samostalna, a kolektivnih je bilo više desetina.

-Prilikom jedne edukativne radionice s predškolskim uzrastom upoznao sam se s tehnikom potapanja starog papira u vodu i potom oblikovanja te smese u razne forme. Smatrao sam da bih nešto slično mogao i ja da radim. Svidelo mi se i iz dana u dan sam dobijao nove ideje. Poput one dečije izreke – mašta čini svašta! U radu koristim i drugi reciklirani materijal, poput drveta, kanapa, stakla, suvih biljaka… Neke opet oplemenjujem bojom. Otac mi je bio moler, pa sam valjda od njega genetski nasledio osećaj za kolorit. Sviđa se ljudima. Neki pitaju da li je za prodaju. Ja ne jurim profit. Ovo mi je hobi, koji je koristan, jer se recikliranom materijalu vraća novi život. Bilo je nekih reči da se posvetim više pravljenju suvenira od ovog materijala, ali se sve završilo na priči. Ko zna, vreme će pokazati da li je to prava ideja. U svakom slučaju, preporučio bih ljudima da probaju slično i videće da, prvo nije teško, zatim da je zabavno i na kraju korisno je recikliranom materijalu udahnuti novi život, u dahu nam je ispričao Zoltan Kiš.

U dve prostorije galerije „Krug“ prezentirano je oko 150 radova, što je samo deo onoga što je Kiš u toku petogodišnjeg stvaranja uradio. Istoričarka umetnosti Gabriela Sel je brojne radove sistematizovala i pred posetiocima je atraktivna i vrlo zanimljiva izložba. Vredi je pogledati.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име