Skulptura Doža Đerđ, Karla Baranjia iz 1974. godine
Skulptura Doža Đerđ, Karla Baranjia iz 1974. godine

Poput zbirke primenjene i umetničke keramike u fondu Gradskog muzeja Bečej, otvaranju atraktivne izložbe prisustvovao je skroman broj znatiželjnika.

Prisutne je u ime domaćina pozdravio direktor Gradskog muzeja Bečej Akoš Tojzan, a o izložbi je govorio autor viši kustos istoričar umetnost Radoslav Mihailović. Atraktivna izložba sa 54 eksponata deluje veoma moćno u rekonstrisanom malom izložbenom salonu jedne od bečejskih „kuća kulture“, te verujemo da će obrazovne ustanove iskoristiti priliku i tokom maja i juna svoje učenike organizovano dovoditi u posete.

-Zbirka primenjene i umetničke keramike naše kuće je, relativno, mala i skromna, nastala sakupljanjem, otkupom i poklonima počev od šezdesetih godina prošlog veka. Na aktuelnoj izložbi smo predmete razvrstali na primenjenu umetnost iz zbirke pokućstva, na ukrasne predmete i na umetničke keramičke skulpture. Predmeti iz prve dve grupe su s kraja 19. i početka 20. veka, uglavnom su od porcelana, ređe majolike, i potiču iz Nemačke, Mađarske i Češke, a umetničke skulpture i reljefi su novijeg datuma, druge polovine 20. veka, i dela su umetnika koji su učestvovali i Likovnoj koloniji Bečej ili su nabavljena zahvaljujući povremenim otkupima. Izvesna muzeološka nedoslednost, sadržana u zejedničkom prezentiranju dela primenjene i liovne umetnosti, je namerna, s ciljem da ilustruje raznovrsnost likovnog fonda Gradskom muzeja Bečej, rekao nam je autor izložbe Radoslav Mihailović.

Sa svečanog otvaranja atraktivne izložbe u Gradskom muzeju Bečej
Sa svečanog otvaranja atraktivne izložbe u Gradskom muzeju Bečej

Tako će posetioci izložbe imati priliku da se upoznaju sa delima u realističko – klasicističkom stilu Gabora Almašia, Radmile Graovac, Julijane Kiš i Radivoja Subotičkog, ili u modernističkom načinu percepcije skulpturalnosti Karla Baranjia, Zlate Baranji Markov, Ljubomira Denkovića, Aranke Mojak, Magdolne Kalmar, Olge Nikolić, Kristine Plavske Jackivevič, Vladislava Rajčetića…

Izložobu prati i prigodan katalog na srpskom i mađarskom jeziku sa popisom svih izloženih eksponata i 22 reprdukcije u boji.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име