Brine Jančika i o potrebama 5.000 ispisnika | Foto: Vlastimir Jankov
Brine Jančika i o potrebama 5.000 ispisnika | Foto: Vlastimir Jankov

Za Bečejca Janoša Kupčoa (70) ne važi kod nas odavno uvrežen stav „samo da se dokopam penzije, pa da se odmorim“, jer sada ima više obaveza nego kad je bio zaposlen do 1991. godine.

-Vala baš sam se provrednio od 2011. godine, postavši sekretar Opštinskog udruženja penzionera, navodi Janoš Kupčo. Nedavno smo predsednica Nada Milovanov i ja započeli treći mandat, što valjda potvrđuje da dobro brinemo o oko 5.000 vršnjaka. A kad je tako veliko društvo, uvek je dosta posla. Uz to, stižu i novi članovi pa ih treba upoznati s pogodnostima na koje mogu računati, od snabdevanja ogrevom i drugim potrebštinama, preko osiguranja od raznih povreda i smrti, do povlastica na zatvorenom bazenu i u biblioteci, te organizovanih druženja i putovanja.

Zlobnici vele da mu je lako, jer je već sa 43 godine otišao u penziju.

-Prve sam četiri godine radio u „Bečejtransu“, isto toliko u OUR-u „Transport“ bečejskog „Standarda“, a onda u SUP-u bio inspektor za narodnu odbranu i društvenu samozaštitu  do punog penzijskog staža od 35 godina. Zahvaljujući tom benificiranom stažu, u naponu snage postah penzioner, gotovo da se izvinjava Janoš dok objašnjava.

Traži se repriza Novogodišnjeg koncerta | Foto: Vlastimir Jankov
Traži se repriza Novogodišnjeg koncerta | Foto: Vlastimir Jankov

A on nikad nije dangubio. Odmah se prihvatio svemu što su kruta pravila službe u miliciji uskraćivala.

-Svirka mi je velika ljubav od rane mladosti. Završio sam muzičku školu na Odseku violina i još pre odlaska u JNA pevao u legendarnom bendu „Sigme“, a violinista bio u orkestru pri mađarskoj folklornoj grupi u Donjem gradu, pretači današnjeg MKD „Petefi Šandor“. Nakon skidanja vojničke uniforme, postanem član grupe „Konvent“, ali zaposlenjem u SUP-u morah da se okanem scene, vajka se Janoš Kupčo što je napravio toliko dugu muzičku pauzu.

Odmah je u narodnom orkestru KUD „Đido“ gudalo počeo da maže kalafonijumom, a po potrebi pevao i mađarske narodne melodije.

-Polovinom prošle decenije, pri Domu penzionera se osnovao Klub samih „Palma“, pa sam svirao u orkestru na njihovim čajankama. Vremenom se klub ugasio, ali je Udruženje penzionera počelo da organizuje prigodna druženja i nastavismo da nastupamo za ispisnike, neumoran je Janoš.

Kako, poput vina, i muzičari s godinama postaju sve bolji, tako je grupa bečejskih sviraca odlučila da oformi Gradski orkestar spreman da savlada repertoar od narodne i gradske muzike, preko tamburaške do roka.

-Naša je to davnašnja ideja, ali je tek lane zaživela. Počeli smo probe u Spomen-kući „Tan“, nastupili letos na takmičenju orkestara u Bjeljini, a sugrađanima pripremili, kažu drugi, nezaboravan Novogodišnji koncert, o kojem se još priča i traži da ga repriziramo, ponosno ističe violinsta i pevač Janoš Kupčo.

Valja nadoknaditi sve što je zbog strogih uzansi tadašnjih „plavaca“ propustio.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име