Izmenama odluka o osnivanju, koje je skupština opštine Bečej usvojila danas na 15. sednici, javnim preduzećima će biti omogućeno da ubuduće uzimaju kredite. To će moći da budu zaduženja za finansiranje razvojnih projekata predviđenih programom poslovanja i „radi finansiranja deficita tekuće likvidnosti kojim će se obezbediti kontinuitet u obavljanju delatnosti“.

Uslov je da iznos neizmirenog dugoročnog zaduženja ne može biti veći od 50 odsto ukupno ostvarenih prihoda javnih preduzeća u prethodnoj godini. Izuzetno, iznos neizmirenog dugoročnog zaduženja može biti veći od 50 odsto ukupno ostvarenih prihoda javnih preduzeća u prethodnoj godini kada se radi o dugoročnom zaduživanju čiji je rok otplate, ne računajući period mirovanja, najmanje pet godina. Iznos glavnice i kamate koja dospeva u svakoj godini na sva neizmirena dugoročna zaduživanja ne može biti veći od 20 odsto ukupnih prihoda javnih preduzeća u prethodnoj godini, piše u predlogu odluke

Izmenu Odluke o usklađivanju odluke o osnivanju inicirala je „Toplana“, ali je, kako  je to navedeno u obrazloženju akta, potrebno da se istovetne odluke odnose na sva javna preduzeća na teritoriji opštine.

Pored predloga odluka kojima je omogućeno kreditno zaduživanja javnih preduzeća, polemiku u lokalnom parlamentu su izazavale I predložene izmename i dopuname Odluke o otuđenju i davanju u zakup građevinskog zemljišta.

Lokalni parlament usvojio je danas i Odluku o angažovanju revizora za obavljanje eksterne revizije završnog računa opštinskog budžeta za 2016. godinu, van snage je stavio Odluku o naknadama predsedniku i članovima Komisije za planove opštine Bečej, a konstatovana je i ostavka Marjane Dimitrov, članice Komisije za izradu nacrta Godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji opštine Bečej.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име