Sport je jedan od ključnih elemenata u dostizanju humanih vrednosti i u akcijama koje se sprovode protiv različitih predrasuda, diskriminacija i ideja nasilja.

Jedan od osnovnih ciljeva u izradi Zakona o sportu iz 2016. godine i Nacionalne strategije razvoja sporta, donete krajem 2014. godine bilo je stvaranje boljeg i kvalitetnijeg sistema finansiranja sporta u jedinicama lokalne samouprave.

Organizacije civilnog društva iz nekoliko gradova i opština i sportski radnici okupljeni oko Bečejskog udruženja mladih godinama temeljno analiziraju sistem sporta na lokalnom nivou.

– Činjenica je da je konačno prepoznato ono što BUM i druge organizacije rade. Prvi cilj nam je bio da lokalne samouprave poštuju zakon i da raspisuju konkurse za finansiranje sporta i on je sada ostvaren. Sada lestvicu dižemo na viši nivo i zagovaramo da se ostvare drugi ciljevi, rekao je Dejan Škorić iz Resurs centra Majdanpek. Škorić dalje navodi da je u budućnosti važno da dosegnemo cilj da  profesionalne sportske organizacije  budu održive, odnosno da se ne finansiraju sa lokalnog nivoa i iz javnih sredstava.

Efekti projekta „Otvoreno o sportu – Aktivni mladi za transparentnije i odgovornije finansiranje sporta u Republici Srbiji“ koje finansira Ministarstvo omladine i sporta, a realizuje BUM, višestruki su. Jedan od značajnijih rezultata jeste taj da se većina lokalnih samouprava, u odnosu na sam početak, pridržava slova zakona i da put javnog novca bude vidljiviji.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име