Iznošenje informacija u javnost u slučajevima kada se sumnja u zakonitost postupka javne nabavke, jeste vrsta zaštite onih koji rade u sistemu javnih nabavki i to može da prevenira dalje zloupotrebe u sistemu javnih finansija, kaže za portal MojBečej.rs Rade Đurić, advokat Nezavisnog udruženja novinara Srbije i prvi građanski nadzornik u Srbiji.

Institut građanski nadzornik uklonjen je iz Zakona o javnim nabavkama, ali udruženja, građani i dalje imaju na raspolaganju mehanizme, koji se, s obzirom na visok koruptivni nivo u sistemu, ne koriste u dovoljnoj meri.

Novinarima manjih i lokalnih medija naročito treba pružiti podršku tokom izveštavanja o javnim nabavkama, kaže naš sagovornik inače i član Stalne radne grupe za bezbednost novinara koji tvrdi – javne nabavke se nameštaju još dok se planiraju.

Medijski sadržaji o zloupotrebama i korupciji kod kupovine robe i plaćanja usluga i radova novcem iz državnog budžeta nisu danas česti, ali jesu kvalitetni i zasnovani su na činjenicama.

Bečejsko udruženje mladih trenutno sprovodi projekat „Odluke po meri građana“, uz podršku Agencije za sprečavanje korupcije u okviru kog se prate i javne nabavke na lokalnom nivou.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име