Povodom Svetskog dana knjige i autorskih prava Narodna biblioteka Bečej poziva  ljubitelje knjiga da posete biblioteku u petak 23. aprila između 11 i 15 časova. U navedenom terminu, u dvorištu biblioteke, održaće se javno čitanje omiljenih odlomaka iz knjiga, po sopstvenom izboru posetilaca.

-Od čitalaca i posetilaca očekujemo da sami odaberu parče književnosti (pasus, rečenicu, stih) koje će podeliti sa prisutnima, tako što će odlomak pročitati naglas ili, u slučaju treme od javnog nastupa, neko od bibliotekara ili prisutnih može pročitati izabrani deo umesto njih, rekla je za portal MojBečej.rs iz bečejske biblioteke Marijana Đaković.

Sama forma programa je, može se reći, neuobičajena, dodaje Đaković. Posetioci nisu toliko vezani za vreme jer mogu da dođu u pomenutom terminu i da napuste dvorište biblioteke kada im to odgovara bez ikakvih ustezanja i neprijatnosti.

-Naši posetioci ovako imaju mogućnost da kažu šta žele o delima, da komuniciraju direktno ili indirektno posredstvom književnih odlomaka i to mogu da čine sa klupe, sa stepeništa, kako žele. Na ovaj način, malo „isprobavamo“ bečejsku publiku, odnosno želimo da vidimo koliko su prevazišli tradicionalne oblike kulturnih dešavanja, a koliko su ustvari otvoreni za neke nove koncepte, objasnila je naša sagovornica.

Aktivnost će se odvijati na otvorenom, a zainteresovani nisu u obavezi da se predhodno najavljuju, mada nekolicina njih već jeste, najviše zbog konsultacija oko izbora literature. Pretpostavka bibliotekara je da će oni koji se odluče na javno čitanje u najvećem broju birati literaturu iz domena klasične književnosti, naročito domaće. Međutim, organizatori očekuju iznenađenja i u tom polju.

Ovakvu vrstu programa biblioteka je prvi put organizovala povodom rođenja mađarskog pesnika Jožefa Atile, 11. aprila, kada su bibliotekari ovaj datum kao Dan poezije na mađarskom jeziku obeležili javnim slušanjem najlepših i najznačajnijih stihova na mađarskom jeziku u dvorištu biblioteke. Pomenuti događaj je uspešno realizovala Silvija Fenjveši, dok je svojevrsni nastavak inicijativa bibliotekarke Elizabete Šijačić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име