Dugo, čak predugo, se ćutalo o životu Jevreja u bečejskoj opštini. U međuvremenu su svi Jevreji napustili grad kraj Tise, početkom šezdesetih godina srušena je i reprezentativna Sinagoga, pa su izgubljeni mnogi izvori dokaza da je ova populacija svojevremeno bila nosilac građanskog života u Bečeju.

Ako se zna da su poslednji upokojeni Jevreji na ovdašnjem jevrejskom groblju Andor Balint i Klara Verteš davne 1944. godine i da se od tada malo računa vodi o pomenutom groblju, onda ni to nije bilo od prevelike koristi članovima Kluba zavičajaca pri Narodnoj biblioteci Bečej prilikom aktuelnih istraživanja radi snimanja dokumentarnog filma i pisanja prigodne monografije.

-Ovo je treće istraživanje u našoj režiji i, moram da priznam, najteže. Jer, vrlo je malo sačuvanih podataka o Jevrejima u Bečeju ostalo. Na svu sreću, ima ustanova u kojima se sačuvani podaci i koje su nam izašle u susret tokom istraživanja, pa mogu da najavim premijeru dokumentarnog filma po imenu „Nasleđe jevrejske zajednice u Bečeju“, koja će se održati 17. decembra priliko obeležavanja Dana Narodne biblioteke Bečej. Isto tako, najavljujem izradu dvojezične Monografije, na srpskom i mađarskom jeziku, o životu jevrejske zajednice u bečejskoj opštini, koja bi svetlost dana trebala da ugleda tokom marta iduće godine. Sve je to plod bogatog istraživačkog rada članova Kluba zavičajaca tokom cele ove godine. Odmah da dodam da će CD s pomenutim filmom biti prilog Monografiji, saznali smo od direktorke Narodne biblioteke Bečej Izabele Šormaz.

Valja istaći da su projekat izrade filma i pisanja monografije o nasleđu jevrejske zajednice u bečejskoj opštini pomogli Ministarstvo kulture i informisanja i Pokrajinsko sekretarijat za kulturu i informisanje. Uvertira promocije monografije održaće se sredinom februara, kada će glavni rabin jevrejske zajednice u Srbiji Isak Asiel gostovati u Bečeju i srednjoškolcima i ostalim sugrađanima održati predavanje o judeizmu. U svakom slučaju, zahvaljujući angažovanosti članova Kluba zavičajaca od zaborava će biti otrgnuto mnogo toga što je vezano za život Jevreja u najvećoj potiskoj opštini.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име