Šesnaestogodišnja Jovana Đurić iz Bečeja trofejnu plivačku karijeru nastavila je 2014. godine da gradi u subotičkom Spartaku. Ova mlada sportistkinja uspešno balansira obaveze u školi, kao i naporne treninge. U susret radnom letu, na kakvo je i navikla, i uoči završetka školske godine pune petica, razgovarali smo sa njom.

 

Učenica prvog razreda Medicinske škole u Subotici, smer fizioterapeutski tehničar, osim u bazenu, odlične rezultate postiže i u đačkoj klupi. Iako navikla na česta putovanja i odsustvovanja, nije joj lako palo odvajanje od porodice i prijatelja.

– Nisam mogla ni da zamislim koliko je teško odvojiti se od kuće. Velika je odgovornost i veliki grad, a obaveze još veće, u školi imam po osam, devet časova dnevno i veoma mi je teško da uskladim dva treninga na dan s školom, posebno što je škola zahtevna i traži mnogo vremena za učenje. Pored svih novina i teškoća ipak ću biti odličan đak, ispričala nam je naša sagovornica. Čeka je leto radno, kako kaže, kao i svako, a već se vredno priprema za državno i vojvođansko prvenstvo, kao i za svetsko juniorsko prvenstvo krajem avgusta. Đurićeva se plivanjem bavi od 2006. godine. Tata Milan pratio je njene prve zaveslaje, a i dan-danas obavlja treninge sa njom kad Jovana dođe u Bečej, dok je za njen sportski razvoj u Spartaku zadužen Bojan Race. Dnevna rutina ove trofejne devojke, otkako je počela sportsku karijeru u PK Svim star, ne menja se godinama.

– Rano ustajem, idem na trening, posle treninga učim, idem u školu, nakon škole trening ako stignem zbog količine časova, a ako ne stižem odradim suvi trening u domu. vikend obično provodim s knjigom kod kuće ili ostanem u Subotici i treniram naravno, ponekad imam takmičenje. Pošto stanujem u domu imam mnogo novih prijatelja pa se družimo, iako nemam previše slobodnog vremena, kaže Jovana Đurić. Prošle godine Jovana Đuruć bila je prva na Evropskom juniorskom prvenstvu u holandskom Dordrehtu, deveta na 1.500, deseta na 800 i 18. na 400 metara. Uspela je u prve dve discipline da obore državne rekorde. Rezultata ima još, a to sve zahvaljujući svakodnevnom i predanom radu.

– Išla sam prošle godine u avgustu na Olimpijadu mladih u Kinu (Nanjing) tu sam zauzela 18. mesto. Pošto sam upisala prvi razred srednje škole u Subotici malo sam pauzirala da bi imala pauzu, jer unazad dve godine nisam pauzirala i to sam ujedno iskoristila da se adaptiram na novu sredinu i školu. U ovoj godini sam imala prvenstvo Vojvodine (tri zlata i srebro u svojoj kategoriji i tri zlata u apsolutnoj kategoriji), zatim sam imala državno prvenstvo (tri zlata i bronzu u svojoj kategoriji i tri zlata u apsolutnoj kategoriji), četvoromeč, susret reprezentacija Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije, (zlato i dve bronze) kasnije smo putovali u Rumuniju i tu sam uzela dve bronze(na 800 kraul i u štafeti 4×200, bila sam peta na 200, 400 kraul.

U vezi sa provođenjem kvalitetnog slobodnog vremena i bavljenja sportom, Jovana ima šta da poruči vršnjacima.

– Mnogo je bolje imati obaveze i baviti se sportom, nego provoditi vreme sedeći uz računar, rekla nam je za kraj ova mlada plivačica.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име