Ulaganja u enterijer i inovacije u jelovnicima u kojima dominiraju sastojci ovdašnjih proizvođača, kao i savremeni način pripremanja hrane mogli bi da osveže bečejsku kulinarsku scenu, kaže u razgovoru za portal MojBečej.rs Daniel Jovanović, iz organizacije Gastro festa.
Vlasnici jednog od restorana sa najdužom tradicijom u Bečeju „Largos“ konsultovali su Jovanovića koji, osim što je dobar poznavalac gastronomskih festivala u regionu, povezuje i lokalne proizvođače hrane.
-Često vlasnici restorana, kada ga otvore, misle da ne moraju da renoviraju, da menjaju, bilo šta na meniju ili u izgledu i po nekoliko decenija, započinje priču Daniel Jovanović. Sve je počelo poznanstvima na Gastrofestu gde izlažu i proizvođači hrane i restorani.
-Cilj naših ugostitelja treba da je, da se pored stalnog, uvede i sezonski jelovnik, uz jela poput sarme, pasulja i slično. Naši ugostitelji imaju lošu naviku da kupuju namirnice na veliko, smrznute, a da pritom ne vide da u svojoj okolini imaju mnogo kvalitetnije proizvode.
Tako će uskoro restoran „Largos“ među prvima u potiskom reginu, u osveženom ambijentu, ponuditi jelovnik sa jelima pripremljenim takozvanom „sous vide“ tehnologijom koju je još 60ih godina prošlog veka primenjivala i NASA.
-U našem regionu niko za sad ne eksperimentiše ovom tehnologijom, a to je na zapadu odavno prihvaćeno. Hrana pripremljena na taj način je visokog kvaliteta i odličnog ukusa, priča bečejski gastro znalac.
Profesionalno osoblje, meni sa lokalnim specijalitetima, ali i inovativnim jelima, posluženim u prijatnim enterijerima moraju biti imperativ za ovdašnje restorane. Tako će zadovoljni biti i gosti, ali i vlasnici, a sve to neće naškoditi lokalnom turizmu, naprotiv.
Opširnije u TV prilogu
Mogli ste da konsultujete i Momcila Stupara on je doktor u kulinarstvo. Videćemo 14-og pa cemo komentarisati.
Imali dte u Beceju Karapandzu pa su domaci koferasi poćerali sto dalje ! Fali u Beceju dosta toga,sve se svodi na prepisivanje i kopiranje sto ko drugi radi i to na relaciji od Largoša do hotela Bela Ladja