Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović boravio je danas (18. februar) u Bečeju, u nastavku kampanje za parlamentarne izbore, gde je poručio da su Srbiji potrebni novi Zakon o stečaju i sprovođenje restitucije, kao preduslov za uspostavljanje pravne sigurnosti u zemlji.[widgetkit id=107]

– Privatna svojina mora da bude neprikosnoveno pravo, jer je upravo ona, kao važan resurs, pokretač ekonomije, istakao je lider LDP i ukazao da u Bečeju postoji veliki problem sa vraćanjem zemljišta koje je država u prošlosti oduzela njenim vlasnicima.

On je u društvu zamenice predsednika opštine Bečej Tamare Ivanišević i menadžera Opštinskog odbora LDP Bečej Dalibora Kekića posetio Gradsko pozorište i obišao centar grada, gde ga je dočekalo četrdesetak ljudi.

– Moramo da stavimo tačku na tu politiku koja misli da sve počinje sa njom i da sve treba da traje dok ona može da se sprovodi. Zakon o restituciji predviđa nadoknadu do iznosa od 500.000 evra. Nije rešeno pitanje poljoprivrednog zemljišta, treba da damo odgovor na to i on treba da bude onakav kakav je karakterističan za svako demokratsko društvo koje insistira na pravnoj sigurnosti. Ljudima treba tu zemlju vratiti pa im omogućiti da je ponovo prodaju, ukoliko ne žele da je obrađuju, ili da se posedi ukrupne da se ne bi izgubile te agrarne celine koju PIK Bečej garantuju konkurentnost na tržištu – kazao je Jovanović prilikom obilaska preduzeća PIK Bečej, koje je već tri godine u stečaju.

– PIK je sada u procesu nekog radnog stečaja, restrukturiranja, zbog procene stečajnog upravnika da je došlo do poremećaja na tržištu, pa poverioci ne mogu da budu adekvatno nadoknađeni, jer je vrednost imovine PIK-a u međuvremenu pala u odnosu na neke procene koje su ranije utvrđene i na osnovu kojih su mu davani krediti. Druga procena stečajnog upravnika je da bi prodajom imovine PIK prestao da postoji kao pravno lice. Za našu ekonomiju je sada važan odgovor na pitanje da li će se štititi pravo poverilaca, s obzirom da sada dobijamo jedan hroničan problem na koji ne možemo tako adekvatno da odgovorimo ili će se ovde primeniti pravila i standardi svake dinamične i moderne ekonomije – poverioci su dali novac, ako su ga dobro investirali dobiće profit, ako su pogrešili onda će oni snositi štetu za to, a neće trpeti čitava sredina, apostrofirao je Jovanović.

– Sada se štiti nekoliko banaka, a vi imate 1.300 ljudi koji žive od danas do sutra, veliki ekonomski potencijal koji se ne koristi. Tako da moramo da menjamo taj zakon o stečaju i deblokiramo svu onu imovinu koja u ovom trenutku jednostavno propada. Potrebno je napraviti procenu ko tu trpi veću štetu i koga država treba da štiti – banke koje su dale novac ili potrebu sredine da se što pre taj problem reši, kazao je on.

Prema njegovim rečima, političari dolaze na vlast, a da nemaju „nikakvo životno iskustvo na planu rešavanja takvih problema”. – Imali smo ministra privrede koji je bio bloger, Dinkića koji nije uvažavao ekonomsku realnost, već je sledio samo partijsku logiku, pre njih je finansije vodio neko ko formalno nije bio ministar finansija već predsednik vlade… To je totalni haos u državi koji što pre treba rešiti. Šesnaestog marta treba da stavimo tačku na to i da onda krenemo u jedan novi put. Zakon o stečaju i restitucija, vraćanje imovine kao preduslov uspostavljanja pravne sigurnosti. To treba da učini neprikosnovenim privatnu svojinu, da se nikom ne učini da može da dođe i da vam nešto uzme – istakao je Jovanović.

On je kazao i da je potrebno rešiti pitanje legata i imovine škola i univerziteta. – Supstitucija je dozvoljena samo za crkvu, samo se njoj u potpunosti vraća ono što joj je oduzeto. Tu se u potpunosti vraća materijalna vrednost imovine koja je oduzeta. To je važno i za univerzitet. Ako je neko univerzitetu zaveštao zgradu od npr. pet spratova, kao u Beogradu, univerzitet ima pravo na materijanu kompenzaciju u visini od 500.000 evra – rekao je Jovanović, istakavši da je takvu praksu potrebno promeniti.

On je podsetio da su Bečej i Novi Bečej opštine na kojima je LDP na vlasti u koaliciji sa SNS. – To je tada bio totalni šok. Kada su me pitali kako i šta da rade, odgovorio sam im da je potrebno da rade ono što je najbolje za njih. Oni ovde žive, a ne ja, rekao je Jovanović.

 

Kupio bih PIK, od „Flore” drugi „Frikom”

– Da nisam političar kupio bih PIK Bečej, izjavio je lider LDP. On je u centru najveće potiske opštine rekao i da bi od „Flore”, radne jedinice nekada uspešnog giganta u proizvodnji hrane, napravio drugi „Frikom”.

– Treba da vidimo šta ćemo da uradimo sa turističkim potencijalima koji su ozbiljni, da ne propada to što je Dunđerski stvorio, da to bude reprezentativno mesto. Treba maksimalno da iskoristimo činjenicu da imate 4.000 hektara koji se navodnjavaju, naveo je Jovanović.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име