Javnom preduzeću „Toplana“ Bečej u sredu 16. marta ponovo je blokiran račun. Iznos blokade danas je 47.714.177 dinara. Lokalna samouprava je, kako se navodi u obraćanju novinarima, očekivala da će biti prihvaćen reprogram duga prema Javnom preduzeću „Srbijagas“ od prošlog meseca, za koji je Ministarstva rudarstva i energetike dalo pozitivno mišljenje.

Predsednik opštine Bečej Vuk Radojević, predsednik Skupštine opštine Bečej Nenad Tomašević i direktor JP „Toplana“ Bečej Dejan Vuković poslali su novinarima saopštenje za javnost u kom se, između ostalog, navodi da se nadaju da to što je Javno preduzeće „Srbijagas“ odbilo predlog reprograma duga i što je bečejskom javnom preduzeću blokiran račun, nema političke konotacije. Takođe, veruju da će se naći rešenje, odnosno prihvatiti reprogram dugovanja od kog zavisi opstanak „Toplane“, zarad, kako se navodi, sadašnjih i budućih korisnika, kao i svih građana opštine.

-Ovakvim postupkom smo zatečeni jer je tokom februara meseca iz Ministarstva rudarstva i energetike dato pozitivno mišljenje na predlog reprograma duga JP Toplana u iznosu od 180 miliona dinara upućenog JP Srbijagas. Naime, Vlada Republike Srbije zaključkom od 6. avgusta 2015. godine ’o prihvatanju Izmene osnovne poslovne konsolidacije energetskih subjekata koji proizvode toplotnu energiju preporučila je JP Srbijagas, između ostalog, da svim toplanama za dugove za utrošeni prirodni gas dogovori reprogram dugovanja kroz mesečne rate, u vremenskom periodu koji bi bio usklađen sa planiranim prilivom iz gotovinskog toka toplane, odnosno raspoloživim delom prihoda iz redovnog poslovanja toplane i koji ne bi ugrozio tekuću likvidnost i redovno servisiranje tekućih obaveza toplana’. Rukovodstvo JP Toplana Bečej je u skladu sa zaključkom Vlade i sačinilo predlog reprogram duga, tako da su novonastale okolnosti i blokada od 52 miliona, što je gotovo trećina ukupnih prihoda, potpuno neočekivane i ugrožavaju aktivnosti bečejske Toplane u narednom periodu i opasno prete opstanku ovog javnog preduzeća. Ovim neprimerenim postupkom ugrožena je isporuka toplotne energije našim građanima, ugrožene su pripreme sistema za novu grejnu sezonu kao i realizacija planiranih projekata za korišćenje obnovljivih izvora energije u okviru kojih se stiglo nadomak izgradnje postrojenja za korišćenje geotermalne energije u partnerstvu sa nemačkom razvojnom bankom KfW i biomase kojim bi se dobile velike uštede u poslovanju toplane i jeftinije grejanje domaćinstava u Bečeju i opasno prete opstanku ovog javnog preduzeća. Iznenađenje je tim veće kada se, prema našim saznanjima, ima u vidu da je od brojnih toplana koje imaju dugovanja prema JP Srbijagasu, bečejska Toplana jedina u Srbiji kojoj je blokiran račun. Nadamo se da ovakav postupak nema političke konotacije i očekujemo da će se vrlo brzo naći rešenje kako bi bio prihvaćen reprogram duga, što bi omogućilo dalji rad JP Toplane Bečej i ne bi stvaralo štetu našim korisnicima i građanima Bečeja, piše u saopštenju.

Novinarima je poslata i prepiska između direktora JP „Toplana“ i zamenice direktora „Srbijagasa“, kao i dopis iz Ministarstva rudarstva i energetike o predloženom reprogramu duga.

Šezdeset i šesti dan u blokadi

U prethodne tri godine, period za koji je prikazano na sajtu Narodne banke Srbije, „Toplana“ Bečej nelikvidna je zaključno sa danas ukupno 66 dana. Ove godine, osim aktulne blokade od 16. marta, račun bečejskog preduzeća bio je blokiran od 26. janura do 25. februara, a 20. januara „Toplana“ je izašla iz blokade koja je počela 24. decembra 2015. godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име