Slučaj preuzelo Više javno tužilaštvo
Slučaj preuzelo Više javno tužilaštvo

Javno preduzeće „Vodokanal“ Bečej mora da plati 1.821.398 dinara nakon okončanog sudskog spora na osnovu tužbe radnika Tomislava Jovića. 

Postupak po tužbi Tomislava Jovića za poništaj rešenja o otkazu ugovora o radu i vraćanje zaposlenog na rad u JP „Vodokanal“, vođen pred Osnovnim sudom u Bečeju, okončan je pravnosnažnom presudom 8. novembra 2016. godine.

Kako piše u Izveštaju o prvoj izmeni Programa poslovanja Javnog preduzeća „Vodokanal“ Bečej za 2017. godinu, na koji, zbog toga što ta finansijska obaveza u vezi sa pomenutim sudskim postupkom nije prvobitno predviđena u tom javnom preduzeću, mora da da saglasnost i osnivač „Vodokanala“ Skupština opštine Bečej, obe strane (Tomislav Jović i JP „Vodokanal“) su „u znak saglasnosti volja, 17. maja 2017. godine potpisale vansudsko poravnanje. Ovim činom konstatuje se da zaposleni, Tomislav Jović, po zajedničkoj, saglasnoj i neprigovorenoj proceni, potražuje od poslodavca javnog preduzeća „Vodokanal” iznos od 1.260.960 dinara na ime naknade štete po osnovu izgubljene zarade od 17. decembra 2013. godine, kada mu je prestao radni odnos, do 7. аprila 2017. godine, kada je po pravosnažnoj presudi rešenje o otkazu stavljeno van snage i aneksom ugovora formalno nastavio radni odnos, i iznos od 286.745 dinara na ime pripadajuće zakonske zatezne kamate“.

Međutim, i tuženi „Vodokanal“ ima potraživanja od Jovića.

Naime, kako se dalje u izveštaju javnog preduzeća, koji je poslat i lokalnoj samoupravi, navodi, „poslodavac ima, istovremeno, potraživanje prema zaposlenom u iznosu od 461.986 dinara koje je zaposlenom isplaćeno 16. decembra 2013. godine na ime otpremnine i u visini 223.609 dinara na ime kamate na taj isplaćeni iznos“.

Najzad, Jović i javno preduzeće su se dogovorili oko toga da, na osnovu sporazuma o vansudskom poravnanju, kompenzuju navedena međusobna potraživanja, i to tako da je „Vodokanal“ obavezno da zaposlenom isplati neto iznos od 862.110 dinara, a pored navedenog iznosa da mu uplati pripadajuće doprinose obaveznog socijalnog osiguranja u visini od 783.737 dinara, kao i troškove postupka u visini od 175.550 dinara.

Dakle, prema navodima iz izveštaja preduzeća, ukupna obaveza javnog preduzeća „Vodokanal” iznosi 1.821.398 dinara, što utiče na povećanje ostalih rashoda u bilansu uspeha na finansijskom kontu 579100 „Troškovi sporova”.

„Kako inicijalnim Programom poslovanja za 2017. godinu nije predviđena ova vrsta troškova, stvorili su se uslovi za izmenu istog. Izmena finansijskog plana ogleda se u povećanju „ostalih rashoda“ sa 3.670.000 dinara na 5.492.000 dinara, što vodi ka povećanju ukupnih rashoda i smanjenju bruto finansijskog rezultata za 1.822.000 dinara“, piše u dokumentu koji je upućen i odbornicima i koji je na dnevnom redu 19. sednice Skupštine opštine Bečej zakazane za četvrtak 15. jun.

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Javni interes u fokusu: Informisanjem ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej“, koji sufinansira opština Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име