Iako su lovci učinili maksimalne napore da tradicionalna, deseta po redu, manifestacija „Dani lovačkog udruženja Bečej“ protekne kako to i dolikuje prvom jubileju, sivi oblaci iz kojih je rosila kišica učinili su svoje. Mnogi od onih koji rado dolaze u okruženju Lovačkog doma u Donjem parku, ovoga puta su izostali.

Čak je bilo i onih koji su se prijavili za kulinarsko takmičenje, ali su zbog eventualne kiše odustali.

-Bilo je prijavljeno više od dvadeset kulinara, a kulinarskom žiriju je na ocenjivanje stiglo 18 uzoraka. Kako smo dobili informaciju od ocenjivača, svi pristigli lovački gulaši bili su izuzetno kvalitetni i nije im bilo lako da odluče o plasmanu. Dodao bih da je ovo bilo premijerno međunarodno kulinarsko takmičenje, jer su učešće uzeli i gosti iz prijateljskog bugarskog grada Zlatice. Imajući vremenske uslove u obzir, moramo biti zadovoljni kako je sve proteklo, saznali smo od predsednika Lovačkog udruženja Bečej Tamaša Lastoviča.

Da bi jubilarno kulinarsko takmičenje na neki način bilo bogatije, dodeljene su posebne diplome. Tako je JP Komunalac dobilo priznanje za najvredniju firmu, najbrojnija je bila ekipa Linde gas Srbija, najuporniji su bili članovi ekipe firme Tisa kop, najveselija je bila ekipa Picoder, a kako nisu stigli očekivani prijatelji iz Mađarske, Rumunije i Hrvatske, specijalni minijaturni pehar otišao je u ruke gostima iz već pomenute bugarske Zlatice, koji su kuvali svoje nacionalno jelo kurban. Žiri je rangirao prvih šest gulaša, čijim kuvarima su pripali pehari, a uručio ih je predsednik opštine Bečej Vuk Radojević.

Epitetom ovogodišnjeg šampiona lovačkog „Zlatnog kotlića“ okitio se Petar Tuvegdžić, kome je pripao veliki prelazni pehar i nešto manji u trajno vlasništvo. Drugo mesto osvojio je Siniša Marjanović, a treći je bio stalni učesnik ne samo ovog kulinarskog takmičenja Goran Popov.

-Nisam neki strasni takmičar, pa ne mogu da se pohvalim nagradama, ali volim da kuvam i najveća nagrada mi je kada društvo, koje me je izaberalo da kuvam na druženjima, pojede sve što sam zgotovio. Ipak, bio bih neiskren kada ne bih priznao da mi prija ovakva potvrda moje kulinarske veštine, skromno će pobednik Petar Tuvegdžić. U posebnom i povećem kazanu našlo se 90 kilograma mesa od jelena i posle par sati kuvanja sugrađani su mogli da kupe porciju po ceni od 350 dinara i uživaju u izuzetnom specijalitetu po receptu poznatog bečejskog lovca i kulinara Gorana Živojinovića uz asistenciju sina mu Igora.

Mnogi su, kao i ranijih godina, došli s porcijama, kupili specijalitet i zbog kiše, umesto u prirodi, kod kuće obavili porodični ručak. Prepodnevni program prvog dana manifestacije otvoren je prigodnom kinološkom revijom u kojoj je učešće uzelo 12 pasa sa i bez rodovnika. Dečiji program, i pored ne baš prijatnog vremena, protekao je u izuzetno prijatnom ambijentu. Petočlane ekipe četiri bečejske osnovne škole takmičile su se u kvizu znanja o životinjama i pucanju iz specijalnih gasnih pištolja i puške. Pobednički pehar pripao je ŠOSO „Bratstvo“ koja je ukupno sakupila 46 bodova, druga je sa 29 poena bila ekipa OŠ „Petefi Šandor“, a treće mesto sa 24 boda osvojila je OŠ „Sever Đurkić“. Specijalnu nagradu za najboljeg stralca osvojio Đorđe Petrović iz pobedničke ekipe, koji je imao 10 pogodaka iz isto toliko pokušaja.

Drugi dan tradicionalne manifestacije protekao je u takmičenju desetak pucača na glinene golubove, koje je održano na stralištu u Bačkom Petrovom Selu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име