Mladi, preduzetnici, zaposleni u javnom sektoru, novinari i građani, njih ukupno 25, učestvovali su na seminaru održanom od 31. oktobra do 3. novembra u Centru za privredno tehnološki razvoj Vojvodine na Fruškoj gori. Seminar je prva u nizu aktivnosti na projektu „Ka odgovornijem sprovođenju omladinskih politika u Vojvodini”,  koji realizuje Bečejsko udruženje mladih (BUM). [widgetkit id=93]

Opšti cilj projekta, kako objašnjavaju iz BUM-a, je jačanje uloge, učešća i integriteta građana, građanskog društva, privrednog sektora, medija i đačkih i studentskih parlamenata u budžetskim procesima i građanskom nadzoru javnih finansija, sa posebnim akcentom na obrazovanje i politike za mlade, čime se unapređuje kvalitet lokalnih omladinskih politika, povećava transparentnost rada lokalnih samouprava i smanjuje rizik od korupcije. Predsednik BUM-a Aleksandar Đekić ističe da to udruženje posebno raduje činjenica da se za učešće na seminaru, pa samim tim i u projektu, prijavio veliki broj zainteresovanih koji dolaze iz različitih sfera društva.

– Nama je stiglo preko 60 aplikacija, ali smo zbog ograničenih kapaciteta morali da odbijemo i više od polovine. Odabir je bio zaista težak. S druge strane, mnogo nas je obradovala i ohrabrila činjenica da je tematika izazvala toliku pažnju i interesovanje, navodi Đekić.

Predavači na skupu na Fruškoj gori su bili dr Miroslav Prokopijević iz Instituta za evropske studije iz Beograda, Dragan Dobrašinović iz Koalicija za nadzor javnih finansija, dr Predrag Jovanović, direktor Uprave za javne nabavke, Saša Varinac, predsednik Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, Ivan Ninić, savetnik u Kabinetu ministra u Ministarstvu privrede Republike Srbije, Vukašin Grozdanović iz Krovne organizacije mladih i Mladen Alempijević, Portal javnih nabavki.

Prokopijević je prvog dana seminara govorio o definisanju budžetskih prioriteta i o nadzoru javne potrošnje, budžetskom kalendaru, ulozi budžetskih korisnika, a na skupu je analizirana i struktura lokalnih budžeta. Na temu omladinske politike pričao je Grozdanović. On je, s tim u vezi, govorio i o zakonima koji se tiču mladih, te nacionalnoj strategiji, te približio učesnicima pojmove kao što su saveti i kancelarije za mlade. O identifikaciji koruptivnih mehanizama kod javnih finansija, kao i prikupljanju, ukrštanju i analizi podataka u praksi pričao je Ninić. Kasnije je o radu Uprave za javne nabavke govorio direktor te ustanove Predrag Jovanović. Nakon njegovog izlaganja je Alempijević učesnicima seminara pokazao na koji način se monitorišu javne nabavke na osnovu podataka koji se objavljuju na Portalu javnih nabavki i na koji način preduzetnici mogu da nađu poslove koji ih zanimaju putem portala. Koje su slabe tačke u sistemu javnih nabavki, kao i o merama za suzbijanje korupcije i neregularnosti u sistemu javnih nabavki pokazao je predsednik Komisije Varinac. Poslednjeg dana seminara predavač je bio Dobrašinović, koji je sa učesnicima podelio iskustva Koalicije za nadzor javnih finansija, te je, između ostalog, govorio na koji način su se okupile organizacije građanskog društva u borbi protiv korupcije i šta su u prethodnim godinama njihovi rezultati i kako dalje. 

U okviru ovog projekta će se realizovati i druge aktivnosti vezane za monitoring na pokrajinskom nivou, obuke i javne akcije.

Projekat „Ka odgovornijem sprovođenju omladinskih politika u Vojvodini” se radi prema metodologiji Koalicije za nadzor javnih finansija, finansira ga Fondacija za otvoreno društvo, a realizuje u periodu od 1. oktobra 2013. do 30. aprila 2014.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име