Opština Bečej planira da sistem daljinskog grejanja prebaci na biomasu što bi obezbedilo održiv i isplativ način grejanja baziran na lokalnim resursima umesto na gas.

Opstanak Javnog preduzeća „Toplana“ Bečej moguć je ukoliko se uspostavi sistem daljinskog grejanja obnovljivim izvorima energije. Za najveću potisku opštinu to su korišćenje geotermalne bušotine, napravljene 2011. godine, ali koja se ne koristi, dok bi drugi projekat – toplana na biomasu, koristila izvore energije biljnog porekla. Prema procenama, korišćenje biomase dovolo bi do ušteda i do 30 odsto, kaže Daniela Doroslovački, pomoćnica predsednika opštine Bečej.

Druga faza projekta koji bi osavremenio, ali i unapredio sistem daljinskog grejanja u Bečeju, jeste korišćenje geotermalne bušotine, i biće aktuelizovana od naredne godine. Zbog najava da će gas biti sve skuplji, a kako „Toplana“ već ima problem sa naplatom, ali i plaćanjem dobavljača, vlasti u Bečeju trebalo da požure sa ovim projektima i njihovom implementacijom.

Projekat za građenje toplane na biomasu izrađuju MIK projekt doo i Oden doo, oba iz Beograda. Ugovor je zaključen na iznos od 11.840.000 dinara. Nije poznato koliko će koštati opremanje i izgradnja postrojenja, ali je poznato da će ono biti stacionirano u Novom selu.

Opravdanost ovog projekta čelnici opštine vide u tome da će on doneti uštede, kako u novčanicima korisnika Toplane, tako i budžetu opštine. Međutim, korist od toplane na biomasu bi trebalo da imaju i bečejski poljoprivrednici.

Studija nemačkog GIZ-a i Ministarstva energetike ukazuje da Bečej sa više od 40 hiljada hektara oranica može da dobije 44 hiljade tona biomase godišnje.

Prema rečima Daniele Doroslovački, projekat toplane na biomasu imaće sve potrebne dozvole u smislu propisa u oblasti zaštite životne sredine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име