Galerija „Krug“ pod krovom Gradskog pozorišta Bečej bila je ispunjena, uglavnom, „zdravkovcima“ na svečanom otvaranju Međunarodne likovne izložbe bečejske OŠ „Zdravko Gložanski“, koja će biti dostupna posetiocima do 15. aprila.

To je razumljivo, kada se zna da je ova škola raspisala Međunarodni likovni konkurs za učenike od 5. do 8. razreda osnovnih škola sa temom: „Svako ima svoju, a ja kapiju moju“.

 -U želji da ukažemo na brend našeg grada, autentične kapije, raspisali smo likovni konkurs i omogućili deci da kroz likovne tehnike prenesu svoje viđenje kapija. Našoj deci je bilo omogućeno da fotografišu bečejske kapije i onda odaberu detalj koji su likovno obrađivali unošenjem svoje mašte. Tehnike su bile po slobodnom izboru, pa imamo široku lepezu stvaralaštva, od akvarela, preko grafika, kolaža, kombinovane tehnike, tempera, do 3D radova. Odazvalo se ukupno 14 škola iz Srbije, pored tri iz Bečeja stigli su radovi iz Bačke Palanke, Beograda, Kraljeva, Novog Bečeja, Novog Sada, Srbobrana i Tovariševa, ali i tri iz mađarskih gradova Morahaloma, Čongrada i Šatorujhelja, kao i iz hrvatskog Samobora. Svako je na likovni način ispričao svoju priču o svojim kapijama, rekla je u pozdravnoj besedi direktorka OŠ „Zdravko Gložanski“ Suzana Đukić.

Potom je profesorka Tijana Grujić saopštila da je pristiglo više od 200 radova, a da je izdvojila nagrađene radove i napravila odabir za izložbu na kojoj je oko 150 radova koleginica Ksenija Pašić. Istovremeno je saopštila i imena nagrađenih po državama, a vlasnica knjižare „Prizma 93“ Eržebet Ivanović je uručila prigodne poklone.

U konkurenciji mađarskih škola, prvo mesto pripalo je Iloni Hodi, drugo je osvojila Nikol Aradi, a treća je bila Monika Bartok. Barbara Jerić je bila najbolja među učesnicima iz Hrvatske, drugo mesto osvojio je Nikša Majnarić, a treća je bila Karla Dujmović. Kada su učesnici iz Srbije u pitanju, interesantno je da su nagrade pripale, mada organizator tvrdi da nije bilo sentimentalnosti, „zdravkovcima“. Katarina Milić je osvojila prvu nagradu, dve druge su pripale Urošu Radoniću i Sonji Sekulić, a treća je pripala Nađi Gavrić. Specijalna nagrada zbog tehnika rada dodeljena je Andrei Lešević iz Kraljeva. Uručenoje još 11 pohvalnica sa pratećim simboličnim nagradama.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име