Dvadesetčetvorogodišnja Katica Kormanjoš iz Bečeja trenutno živi u Kini gde je na master studijama. Nakon završene srednje škole u Bečeju, odlučila je da se usavršava u Segedinu u susednoj Mađarskoj, najpre zbog jezika i zbog toga što je upravo u tom gradu našla fakultet koji je zanima.

Naša sagovornica poslednjih godinu dana živi u Kini, u gradu Čang Ša koji broji čak osam miliona stanovnika, ali je za kineske pojmove to tek gradić. U Bečej voli da svrati, ali kaže da se ne zadržava mnogo. Svoju budućnost planira korak po korak – prvo da se okončaju trogodišnje master studije za koje je godinu dana morala da se priprema tako što je učila jezik, jer su to pravila za inostrane studente. Sebe ne vidi ni u Kini, u toj dalekoj zemlji gde, kako nam je rekla, oseća potpunu slobodu.

Od Kineza, priča naša sagovornica, može se naučiti disciplina, iako umeju da na radnom mestu čak i dremnu. Mlada menadžerka u sportu je i ranije koristili studijske programe i tako boravila u Americi. Iako je i njoj u dalekoj Kini na početku bilo izuzetno teško da se prilagodi načinu života tamošnjih ljudi, sada u potpunosti uživa. Njena poruka mladima je da se ne plaše izazova i da koriste mogućnosti koje im pružaju stipendije ili druge vrste programa razmene.

Više u TV prilogu

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име