Nyolc évvel ezelőtt három nőgyógyász várta a pácienseket az óbecsei Egészségházban. Bár az egészségügyben mindig is voltak és vannak kivetni való dolgok, a legtöbben mégis elégedettek kehettek a helyi nőgyógyászat működésével.

Néhány éve a háromból két orvos magánprakszist nyitott. Ami jó, hogy Óbecsén, így a nők továbbra is a megszokott orvosukhoz járhattak, bár aki megtarotta az orvosát annak egy kicsit mélyebben kellett a zsebébe nyúlnia az egyébként állami egészségügy keretében ingyenes megelőző nőgyógyászati vagy terhesség alatti vizsgálatok elvégzéséhez is.

Az Egészségház gondoskodott új nőgyógyászról, de a három helyett évekig csak egy rendelt és volt, hogy egy hónapot is kellett várni az orvosi vizsgálatra.

Nőgyógyászból Szerbia szerte hiány van. Azaz hiány van az állami egészségügyben dolgozó nőgyógyászokban, hiszen a magánegészségügy mégiscsak kifizetődőbb.

A nők országszerte olykor heteket, hónapokat várnak szabad időpontért.

Abban az esetben ha egyáltalán időpontot tudnak igényelni és a községben van nőgyógyász. Van ahol csak telefonon keresztül tudnak időpontot kérni, azonban megesik, hogy több órán át sem veszi fel senki a telefont.

-Már két hete tartott a menstruációs vérzésem, ami nem természetes dolog. Két napon át hivogattam a rendelőt, mire végül valaki felvette a telefont. Mivel sürgős eset volt másnap fogadott az orvos. Ekkor már tizenhatodik napja tartott a mentruációs vérzés. Az általános vizsgálat után a nőgyógyászom csak annyit mondott, „Minden rendben, valószínű csak a stressz miatt van.“ Másnapra szerencsére el is múlt. De ez volt a ki tudja hanyadik alkalom, hogy az általános vizságlatok után a „biztos csak a stressz” végszóval engednek haza az Egészségházból– nyilatkozta egy óbecsei nő.

Törökbecsén is évek óta gond a nőgyógyász hiány, ezért a legtöbb kismamát a 40 kilóméterre levő Nagybecskerekre küldik. Törökbecse község területén a becslések szerint mintegy 10.000 nő él, akiknek szükségük lenne a rendszeres megelőző vizsgálatokra.

Sok nő a terhessége alatt inkább magánorvoshoz jár. Azonban a szülési szabadságot vagy beutalót a korházba csak az állami intézményekben adhatják ki. Emiatt a kismamáknak olykor napokat kell telefonálniuk, sort várniuk, és esetenként másik községbe várakozniuk a nőgyógyászra, amennyiben az adott helyen nincs nőgyógyász.

Az egyébként is nehéz helyzetet tovább súlyosbította a járványhelyzet. Egyes nők több mint egy évet vártak a kolposzkópiás vizsgálatra. A járvány miatt sok helyen csak a sürgős eseteket és a várandós nőket fogadták az orvosok. Az évente tanácsolt megelőző vizsgálatokat tehát el lehetett felejteni egy időre.

Miközben az állam felismeri a megelőző nőgyógyászati vizsgálatok jelentőségét, a méhnyakrák és a mellrák megelőzését segítő vizsgálatok fontosságát, nem biztosít megfelelő lehetőségeket a nők számára.

A kutatások szerint Szerbiában a nők mindössze húsz százaléka jár rendszeres nőgyógyászati ​​vizsgálatra, így nem csodálkozhatunk azon statisztikákon, amelyek szerint a méhnyakrákban szenvedő nők számát tekintve az első helyen állunk Európa.

Arra a kérdésre, hogy miért van ez így, egy kutatás szerint az időhiány, eltérő nevelés, szégyen, és végül talán a legfontosabb a félelem. Félelem a kényelmetlenségtől, a tudattól, hogy talán valami gond van, és végül attól is,  hogy mi vár ránk az egészségügyi személyzettől a nőgyógyászati ​​vizsgálat során.

Szerbiában, de a környező országokban is egyre több nő szólal fel és ossza meg tapasztatlatát a nőgyógyászatokon átélt negatív élményeiről.

Egy másik probléma, amely mellett nem mehetünk el szótlanul, és amiről mégis csak kevesen akarnak beszélni.

Egy 2022 augusztusában megjelent tanulmány szerint Szerbiában a nők 16 féle erőszakot tapasztaltak a nőgyógyászati és szüléseti intézményekben végzett vizságaltok és kezelések során.

A nőgyógyászati és szülészeti erőszak egy gyűjtőfogalom, amely magában foglalja az egészségügyi dolgozók tizsteletlenségét, zsarolást, zaklatást, diszkriminációt, az elemzésekhez vagy a kezeléshez való beleegyezés hiányát, az erőszakos eljárásokat.

-A nőgyógyászom több alkalommal is sértő megjegyzéseket tett a túlsúlyom miatt. A megvető pillantásáról nem is beszélve. Egyik alkalommal azt is hozzátette „A pasid helyében én is biztos védekeznék.”. Iszonyúan kellemetlen volt. – nyilatkozta D.T.

Nem D.T az egyetlen aki kellemetlen, olykor sértő megjegyzéseket kapott az orvosától. A facebook közösségi hálon több csoport is foglalkozik ezzel a témával, ahol a nők megosztják egymással a nőgyógyászaton átélt traumákat.

Megkeresett minket egy beteg akinek amikor eljött az orvoshoz, és ő nem volt ott, azt mondta a nővér, hogy vegyen magának kenetet a hüvelyváladékból. Ez a páciens december elején műtétre készült.

Egyáltalán megtehet-e ilyesmit a beteg önmagával, vagyis összhangban van-e az orvosi eljárásokkal? – tettük fel a kérdést a helyi Egészségházban.

Az  igazgató elmondása szerint – „Az, hogy a páciens magának vegyen kenetet, nem felel meg az orvosi eljárásoknak, és az ápolónő, akivel az Ön kérdésével kapcsolatban beszélgettem, azt mondta, hogy a beteg félreértette, és ő ezt nem is mondta.

A szakorvos november 23-a óta őrizetben van és bizonytalan mikor szabadul.

A szakorvossal a korábbi munkahelyén is voltak gondok, 2014-ben Újvidéken két egészségházban is fegyelmi eljárás folyt ellene, mert felmerült annak a gyanúja, hogy az egészségházakban is elvégezhető beavatkozások miatt magánklinikákra küldte a betegeket, és az Orvosi Kamara becsületbírósága előtt is felelnie kellett az orvosnak.

S.M. 2020 óta dolgozott az óbecsei Egészségházban. Az intézmény vezetőségének, elmondásuk szerint nem volt tudomásuk erről akkor, amikor leszerződtek az orvossal.

Az Óbecsei Egészségházban dolgozó két nőgyógyász közül csak volt beutalási- és gyógyszerírási joga, ám mivel őrizetben van, nincs aki ellássa ezt a feladatot.

-Mivel az óbecsei Egészségházban S.M. volt az egyetlen nőgyógyász, akinek beutalási és gyógyszerfelírási joga van, jelenleg nincs orvos, aki el tudná látni ezt a feladatot. Snežana Ubović nőgyógyász csak heti három alkalommal rendel, neki erre nincs felhatalmazása,  nyilatkozta az óbecsei Egészségház igazgatója.

Az Egészségház jelenleg tárgyalásokat folytat a Köztársasági Egészségbiztosítási Pénztárral, hogy ideiglenesen a választott orvosok írhassák ki a betegeknek a szükséges dokumentumokat, és több nőgyógyásszal is tárgyalnak a megüresedett állás kapcsán. A szenttamási Egészségházzal arról sikerült megállapodni, hogy péntekenként (kivételes esetben más napokon is) óbecsei pácienseket is fogadnak a nőgyógyászok.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име