Kilencvenedik születésnapját ünnepelte kedden este az Óbecsei Gimnázium. A tanintézmény falai közül hatvan tudományok doktora került ki, de számos neves közéleti személyiség, művész, tudós pályáját is itt alapozták meg a tanárok. Zsúfolásig megtelt a Városi Színház nagyterme az Óbecsei Gimnázium jubileumi ünnepségén.

A megjelenteket többek között Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár, valamint Vuk Radojević polgármester és Miroslav Vasin tartományi gazdasági titkár is üdvözölte.

Utóbbiak volt gimnazistákként egykori tanáraikról is megemlékeztek.

Skrabány Viktor festőművész, nyugalmazott rajztanár, Óbecse díszpolgára: „Igazságtalanság lenne nem megemlékezni azokról, akik egy ilyen intézményt valamikor nagyon régen létrehoztak, a tudósok, a filozófusok együtt az isteneikkel – ezek a görögök voltak, és elnevezték gimnáziumnak.” Az ünnepi műsorban jelenlegi és volt diákok is felléptek, akik a szerb és a magyar nyelv mellett németül, angolul és spanyolul énekeltek és szavaltak.

Tóth Emese, Óbecsei Gimnázium, biológiatanár: „Nekem nagyon jó és megtisztelő érzés, hogy itt taníthatok, ugyanis korábban én is a gimnázium tanulója voltam, és mindig elbűvölt ez az épület, maga az intézmény, az itt kapott tudás. Nagyon boldog vagyok, hogy én is a részese lehetek, és tudást adhatok a jövendőbeli nemzedéknek.”

Az oktatási stratégia szerint 2020-ig a középiskolai hálózatban a gimnáziumok kell, hogy kitegyék az oktatási intézmények 40 százalékát. Szerbia ettől egyelőre igen messze van.

Miodrag Basarić, igazgató, Óbecsei Gimnázium: „Gimnáziumok nélkül egy társadalom sem maradhat fenn. Mi nem csak a gimnáziumunkért, hanem a minőségi oktatásért és egy társadalmi értékrendért is harcolunk.” Az ünnepség után a gimnáziumban átadták az új nyelvi labort. A jubileum alkalmából egy monográfiában is bemutatják majd a gimnázium elmúlt 90 évét, sportrendezvények lesznek, valamint egy szabadtéri edzőtermet is felavatnak.

 

P.T.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име