Demokratska stranka vojvođanskih Mađara (DSVM) i Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara (DZVM) dogovorili su se da na pokrajinske izbore izađu u koaliciji i naveli da su otvoreni za saradnju i s drugima, saopšteno je danas. Što se lokalnih izbora tiče, Igor Kiš, predsednik bečejske organizacije DSVM kaže za portal MojBečej.rs da bi za Bečej najbolje bilo da mađarske partije formiraju jednu listu na predstojećim lokalnim izborima.

U saopštenju nakon sastanka predsednika DSVM i DZVM Bele Čorbe i Arona Čonke ocenjeno je da je „vredno pažnje” to što je Savez vojvođanskih Mađara (SVM) dozvolio svojim lokalnim odborima da razmatraju sa kim bi na lokalnim izborima mogli da prave koalicije. Predsednik SVM-a Ištvan Pastor pozvao je predstavnike tri stranke vojvođanskih Mađara na sastanak o mogućnostima saradnje, koji treba da se održi u ponedeljak u Subotici. Pastor je poziv uputio predsednicima DSVM, DZVM i predsedniku Stranke mađarskog jedinstva Zoltanu Smiešku. Poziv je upućen predsednicima stranaka Mađara u Vojvodini koji ne zastupaju ekstremističke ideje, naveo je SVM u saopštenju za javnost.

Iako još uvek nije ništa potpisano, sve govori da ćemo zajedno na izbore, a u skorije vreme će to biti i zvanično, kaže predsednik DSVM u Bečeju Igor Kiš. On ističe da su dve političke organizacije i ranije dobro sarađivale, ali da prostora ima i za ostale.

– Ima još zainteresovanih, u nezvaničnim kontaktima smo i sa drugim organizacijama, jer nam je svima u cilju da budemo što spremniji za lokalne i pokrajinske izbore, a tek treba da pričamo o republičkim, navodi Kiš. Kako je istakao, za opštinu Bečej bi najbolje bili da mađarske partije formiraju jednu listu.

– Nadam se da ćemo najzad u tome uspeti. Ohrabruje i to što je Pastor izjavio da lokalni odbori mogu sami da odluče s kim će praviti listu, odnosno da nema odluke iz centrale. Sad vidim šansu da i SVM bude član takve koalicije kakvoj stremimo, zaključuje naš sagovornik.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име