Bio je masovan odziv na 12. Novoselskim danima | Foto: Vlastimir Jankov
Bio je masovan odziv na 12. Novoselskim danima | Foto: Vlastimir Jankov

Nebo je čekalo da kulinari takmičari zaprže svinjski paprikaš i oni koje je angažovao organizator zgotove pasulj za građanstvo u kotlu od 160 litara, pa je onda zaplakalo što je završen serijal ovoletošnjih zabavno-turističkih manifestacija u najvećoj potiskoj opštini.

Tako niko nije ostao uskraćen za bilo šta iz bogatog programa 12. Novoselskih dana u Bečeju, koji se održavaju uz geslo „Živimo zajedno“. I uvek poslednje avgustovske nedelje. Ovo je, verovatno, opomena što se ušlo u septembar.

-Pribojavali smo se da će vetar i kiša pokvariti sve, ali smo preduhitrili nevreme i kompletan program završili na vreme, slikovito konstatuje u ime organizatora Novoselskih dana sekretar Treće mesne zajednice Žužana Šliter.

Oni su skuvali 160 litara pasulja za građanstvo | Foto: Vlastimir Jankov
Oni su skuvali 160 litara pasulja za građanstvo | Foto: Vlastimir Jankov

I ovogodišnja manifestacija je bila po volji višenacionalnog sastava različite verske opredeljenosti i žitelja svih uzrasnih dobi. Družili smo se kroz sportske-rekreativne aktivnosti tokom nedelje, a završnog dana uz bogati zabavni program, koji su oplemenili najmlađi „foklorci“ kulturno-umetničkih društava „Đido“ i „Petefi Šandor“.

Pošto su prvi krenuli sa svojim takmičenjem fudbaleri na terenu za mali fudbal, evo prvo njihovih rezultata. Okupilo se sedam ekipa, a pobednički pehar pripao je ekipi „Fortuna Amazon Bife Tea“, koja je u finalu rezultatom 2:0 pobedila „Fortunu Polomed“. U okršaju za treće mesto, „Bata Trans“ je savladao „Fortunu GV Com“ sa 7:5. Za najboljeg igrača jednonedeljnog turnira proglašen je Robert Kiš iz pobedičke ekipe, najefikasniji sa tri gola u završnici turnira bio je Sabolč Sel („Fortuna Polomed“), a njegov saigrač Albert Butaš je najsigurniji golman.

Brzo jedenje šampite je najatraktivnija disciplina za decu | Foto: Vlastimir Jankov
Brzo jedenje šampite je najatraktivnija disciplina za decu | Foto: Vlastimir Jankov

Isti odziv od sedam ekipa bio je i na turniru kuglaša. Pobedili su rezultatom 515 Temerin II, drugo mesto osvojilo je Novo Selo sa 479, a ekipa Bački Jarak je bila treća sa 465 oborenih čunjeva.

Posebnu pažnju posetilaca privuklo je takmičenje u ispijanju piva slamčicom. Pobedio je u konkurenciji deset takmičara  vaterpolista Stefan Naćuk, drugi je bio Samir Gaši, a treći Nikola Vuković.  Takmičenje u pikadu za žene okupilo je 12 takmičarki, a pobedila je Monika Šereš, druga je bila Sanja Damjanović, dok je treće mesto osvojila Milana Ristić. U istom takmičenju za decu pobedio je  Spasen Marić, Mateja Habenjak je bio drugi, a treće mesto osvojio je Bence Sep. Takmičenje dece u brzom jedenju šampite bez ruku bilo je za njih najatraktivnije. „Na crti“ se našlo deset takmičara, a najbrži je bio Danijel Gavanski, druga je bila Anastasija Hosu, a treći Ričard Šliter. U nošenju jaja u kašičici pobedio je Marko Ićitović, druga je bila Ivana Božić, a treća Vanja Marić. Skakanje u džaku privuko je desetak takmičara, a pobedila je Iva Habenjak, drugo mesto osvojio je Spasen Marić, a treća je bila Reka Varga.

Kotlići u nizu | Foto: Vlastimir Jankov
Kotlići u nizu | Foto: Vlastimir Jankov

Ipak, najatraktivnija zanimacija završnog dana tradicionalne manifestacije bilo je takmičenje u kuvanju svinjskog paprikaša. Potpaljena je vatra ispod 30 kotlića. Najukusniji paprikaš po oceni žirija skuvao je duet Zoran Jeđut – Laslo Pakai, drugo mesto pripalo je tandemu Ištvan Berkeš – Robert Čuri, a treći je bio par Imre i Oršolja Pap.

Bilo je i prateće zabave | Foto: Vlastimir Jankov
Bilo je i prateće zabave | Foto: Vlastimir Jankov

Pošto je zamenica predsednika opštine Bečej Dalila Dujaković pozdravila sve prisutne i zahvalila se učesnicima sadržajnog programa što su doprineli da manifestacije uspe, organizator je uručio priznanja najuspešnijima. Druženje je nastavljeno, ali ne pod vedrim nebom.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Javni interes u fokusu: Informisanjem ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej“, koji sufinansira opština Bečej

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име