Peter Knezi, predsednik Skupštine opštine Bečej, potvrdio je da mu je predsednik opštine Bečej Vuk Radojević ponudio mesto opštinskog ombudsmana. Podsetimo, promene u lokalnoj vlasti aktuelne su od prošle sedmice kada je najavljeno da iz koalicije izlaze članovi Grupe građana „Za Bečej“, Peter Knezi, i većnici Andrea Galgo Ferenci i Ištvan Ačai, a da ćeo deo vlasti biti Savez vojvođanskih Mađara.

 

 

Ipak, prema rečima Knezija, aktuelni ombudsman u opštini Bečej Čaba Deli, koji uskoro odlazi u penziju, ranije je ukazao na to da bi on mogao da ga zameni.

-To proletos, kada smo o tome pričali, nije bilo aktuelno, ali je postalo letos kada se pokrenula priča o tome da bi Savez vojvođanskih Mađara mogao da pristupi koaliciji. Razgovori i pregovori traju, u ponedeljak ćemo ih, kada se Radojević vrati iz Pariza, verovatno i nastaviti, pa ćemo negde i stići. Mesto opštinskog ombudsmana je za mene prihvatljivo, ispunjavam uslove, rekao je Knezi.

On je istakao da je za dve i po godine saradnja je bila na zavidnom nivou, kao i da su članovi Grupe građana „Za Bečej“, koji su bili na funkcijama, najkvalitetniji deo toga.

-Niko pojma nema ni posle dve godine kako funkcioniše ni skupština, ni budžet…Ali, ne mogu da kažem da nisu fleksibilni, nisu neprijateljski raspoloženi, apsolutno ne. Ako može to na ovaj način da se reši, rešiće se, kazao je on.

Na konstataciju novinara portala MojBečej da se u Odluci o građanskom braniocu (ombudsmanu) opštine Bečej iz 2008. godine, u članu 6. navodi da „za građanskog branioca (ombudsmana) ne može biti birano lice koje je u periodu od 12 meseci pre izbora bilo predsednik ili potpredsednik Skupštine opštine, predsednik ili zamenik predsednika opštine, član Opštinskog veća, sekretar Skupštine opštine ili načelnik Opštinske uprave, Peter Knezi kaže sledeće:

– To će sad ispraviti, jer to nije u skladu sa zakonom. Gledali smo i druge opštine i nije nam jasno zašto je to tada tako stavljeno u odluku. Upoređivali smo sada sa drugim opštinama i gradovima i to može da se briše, jer nije uslov, istakao je  Knezi. Kako kaže, pitanje njegove funkcije trebalo bi rešiti što pre, ali hitnijeg posla ima mnogo.

– Inače se bavimo samo kadrovskim pitanjima, čak 53 odsto odluka su nam takve prirode u poslednje dve i po godine. Sada bi ipak bilo važnije da se bavimo budžetom za sledeću godinu, usklađivanjem finansijskih planova javnih preduzeća, jer su ovo ipak uzgredna pitanja u odnosu na značaj pomenutih pitanja, rekao je aktuelni predsednik SO Bečej.

Izmena odluke o ombudsmanu ide na skupštinu na predlog Opštinskog veća

– Opštinski ombudsman treba da kontroliše Upravu, tako da ne vidim kakve veze u ovom slučaju imaju funkcije predsednika opštine, predsednika skupštine. Zašto je problem to da neko ko je određeno vreme bio na pomenutim funkcijama brani ljudska prava. Gledala sam republičkog ombudsmana i pogledala sam gradove, na primer Beograd i Novi Sad, gde nema ove vrste diskriminacije, tako da kažem, navodi Oršolja Momčilović, tehnički sekretar SO Bečej.

Predlog izmene odluke trebalo bi da se na predlog Opštinskog veća nađe pred odbornicima na nekoj od narednih sednica skupština.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име