Predsednik skupštine opštine Bečej Peter Knezi izjavio je da nema pravnog osnova za raspisivanje vanrednih izbora u Savetu mesne zajednice Bačko Gradište.

 

 Prema rečima Knezija lokalna samouprava nema nadležnosti da raspisuje izbore u mesnim zajednicama u situacijama nalik na onu koja je trenutno u tom naseljenom mestu opštine Bečej. S druge strane, rešenje za ovaj problem nije moguće naći ni u Statutu Mesne zajednice Bačko Gradište, koji ne omogućava da se pre isteka mandata članova ponove izbori. Pored toga, u pitanju je akt koji je star više od 20 godina, pa samim tim nije usklađen ni sa aktuelnim Zakonom o lokalnoj samoupravi.

Da raspiše vanredne izbore od predsednika skupštine zatražio je sekretar Mesne zajednice Bačko Gradište Goran Popović koji je predsedavajućem lokalnog parlamenta ukazao na to da savet nije zasedao više od tri meseca. Ipak, ukoliko se članovi saveta ne sastanu u skorije vreme i izglasaju novog predsednika, za trenutno stanje u toj mesnoj zajednici ima nekoliko rešenja. Kako navodi Knezi, ili da se oni koji ne žele više da rade o tome izjasne i daju ostavke, pa da se na mestima odakle su izabrani ponove izbori, ili da svi podnesu ostavke na članstvo, pa bi se vanredni izbori morali raspisati.

Sednica u petak, bira se novi predsednik?

Ištvan Ačai, član Opštinskog veća zadužen za mesne zajednice, rekao je da je sednica saveta zakazana za petak (19. jul) i da će njom predsedavati Katalin Mužlai, zamenica predsednika. Kako je najavio, na tom sastanku bi trebalo da se izabere novi predsednik Saveta mesne zajednice Bačko Gradište.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име