Članovi Grupe građana „Za opštinu Bečej“ priključili su se pojedinačno nedavno osnovanom „Mađarskom pokretu“, čije je sedište u Subotici. Peter Knezi, u ime grupe građana, na minuloj sednici skupštine opštine Bečej informisao je javnost o tom činu. To je ujedno bio i povod da u emisiji „Objektivno“ razgovaramo sa Knezijem.

Zanimalo je iz kog su se razloga opredelili da se priključe pokretu, a dotakli smo i aktuelnih tema u lokalnom parlamentu, kao i budućih koraka ove organizacije u opštini Bečej. Kako nam je Knezi otkrio, jedan od razloga što su se priključili „Mađarskom pokretu, jeste i to što on nudi potpunu autonomiju u odlučivanju i decentralizaciju.

Bivšeg predsednika Skupštine opštine Bečej zamolili smo za komentar 40. sednice lokalnog parlamenta, kada, drugi put od saziva iz 2012. godine, odbornika u sali nije bilo u dovoljnom broju. Prema njegovim rečima, predsednici odborničkih grupa ne znaju svoj zadatak, a odbornici bečejskog parlamenta time što ne dolaze i ne učestvuju u radu skupštine omalovažavaju tu funkciju, odgovornost. Kako je istakao, za tako nešto nema opravdanja, budući da je 12.000 dinara neto svakog meseca „fina“ nadoknada. Međutim, Knezi dodaje da bi „bio red da se ovaj mandat završi kako dolikuje“.

Peter Knezi, u političkoj karijeri dugoj više od dve decenije, ponovo se našao u ulozi odbornika, nakon što je bio i predsednik skupštine opštine i predsednik opštine. Istakao je, nije za sve to vreme, ni tehnički ni stručno podbacio. Od lidera jedne od opcije koja se godinama zalaže za manjinska prava u najvećoj potiskoj opštini, zatražili smo i komentar zašto se stranke mađarske nacionalne zajednice ne ujedinjuju, što bi im moglo doneti eventualne bolje rezultate. Kako je naveo centrale stranaka koče zajedničku listu, koja bi, kako je rekao, u najvećoj potiskoj opštini „uzela“ i 12, 13 odborničkih mesta u lokalnom parlamentu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име