Dnevne internet novine „MojBečej“ ove nedelje, u okviru rubrike „Ko je moj odbornik?“, objavljuju intervju sa nekada odbornikom Demokratske stranke u Skupštini opštine Bečej, a sad samostalnim predstavnikom građana Bečeja u lokalnom parlamentu Ferencom Berčekom.

 

 

Da li žitelji opštine Bečej znaju da ste odbornik u Skupštini opštine Bečej?

– Građani znaju da sam odbornik u Skupštini opštine Bečej. Svako ko je 2012. glasao mogao je da vidi da sam bio na listi Demokratske stranke za izbore.

Koji su razlozi za odlazak iz Demokratske stranke?

– Prosto, ne snalazim se u današnjoj politici. Toliko se toga promenilo u ideološkom smislu, ne samo u DS, već i na čitavoj političkoj sceni. Izgubio sam volju za političko angažovanje. Smatram da se pojedincu suviše malo dozvoljava kada je u pitanju lično mišljenje. Odbornicima se generalno ne daje previše slobode u tom smislu, pa sam se zbog toga loše osećao. To su neki od razloga zbog kojih sam pre dva meseca posle niza godina napustio stranku.

Na polovini ste mandata. Kako dalje nastavljate delovanje kao odbornik?

– Nastavljam kao samostalni odbornik. Mislim da tako mogu dam doprinos i to tamo gde sam stručan, a to su mediji, u kojima i radim, pa u tom smislu mogu istaći, recimo, ulogu u podizanju javnosti rada skupštine.

 Kada ćete se i zvanično odvojiti od odborničke grupe DS?

– U suštini, i taj zvanični deo treba da prođem uskoro.

Na koji način ćete sarađivati sa odbornicima iz odborničkih grupa, pa i sa bivšim kolegama iz OG DS?

– Nema među nama animoziteta, pa ako bude prilike i potrebe sarađivaćemo, verujem, bez problema, kako sa grupama, tako i sa ostalim nezavisnim grupama.

Da li ćete se priključiti nekoj od odborničkih grupa?

– Nemam nameru da se priključujem igde.

Da li odbornici, prema vašem mišljenju, koji ne dolaze redovno na sednice SO Bečej zaslužuju naknade za to?

– S obzirom na to da sam i ja izostao nekoliko puta zbog poslovnih obaveza, mogu reći da bi u tom slučaju to trebalo urediti na sledeći način. Naime, onaj odbornik koji izostane tri do četiri puta, bez nekog opravdanja i konkretnog obrazloženja, ne treba više da bude predstavnik građana u lokalnom parlamentu. Postoje opravdana i neopravdana odsustva, i to bi trebalo tako rešiti na taj način, odnosno prepustiti mesto sledećem na listi.

Nekoliko ste puta izlazili za govornicu u skupštinskoj sali, ali niste „redovno“ tamo.

– Obraćao sam se kolegama onda kada sam smatrao da mogu da doprinesem raspravi. Ovo je moj prvi mandat kao predstavnika žitelja Bečeja u skupštini opštine. U prošlom mandatu vlasti na lokalu sam bio predsednik Upravnog odbora Javnog preduzeća „Vodokanal“, pa sam u ovom za govornicu odlazio onda kada se o tom preduzeću diskutovalo, jer sam tu mogao da doprinesem diskusiji. I u buduću će braniti stavove kada za to osetim potrebu, i o stvarima i temama za koje sam stručan.

Koje odluke koje je usvojio lokalni parlament smatrate za veoma važne za život građana? Da li postoje ona akta koja nisu bila pred odbornicima, a trebalo bi da jesu?

– Moje je mišljenje da našoj opštini nedostaje strategija u skladu sa kojim bi se sve radilo, pa i donosile odluke u skupštini. Mi treba da se odlučimo da li ćemo biti banjski grad, turistički ili industrijski grad, pa da u skladu sa tim pravimo okvire i uređujemo preduslove za to. Uzeću za primer poslednje skupštinsko zasedanje. Mislim da su se svi odbornici složili sa jednim delom odluke, a to su ta sufinansiranja projekata, odnosno podizanje kredita za te projekte. Mislim da i oni koji su podigli ruku, većina čak, nije za to uređenje trga. Međutim, da smo, recimo strategijom odlučili da smo banjski, odnosno, turistički grad, uređenje trga je neminovno, jer to sve idu u korist krajnjeg cilja koji želimo da postignemo, iako i banja donosi nova radna mesta. S druge strane, ukoliko smo se opredelili da budemo industrijska opština, nisam siguran da je rekontrukcija centra prioritet, uzimajuću u obzir sitaciju u kojoj se nalazimo. Ja jesam glasao za odluku da se dugoročno zadužimo, jer ne bih mogao da glasam protiv uređenja trga. Naravno da želim da imamo lep centar, mada mislim da nije prioritet, a u istoj odluci su bili i ti drugi projekti čiju realizaciju u potpunosti podržavam.

Da li biste dozvolili da objavimo vaš broj telefona kako bi bio na usluzi građanima?

– Naravno da bih dozvolio jer on nije tajan.

Da li su vam se građani kao odborniku obraćali sa tim da se zauzmete za neke njihove potrebe, probleme?

– Jesu. Većinu sam prosleđivao predsedniku odborničke grupe DS, koji je to izlagao pred Skupštinom.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име