U traganju za sudbinom i životom bilo kog grada, jedan od pokazatelja prohujalog vremena mogu biti i sami nazivi ulica. Oni su poput pečata ostavljali za sobom znakove poimanja duhovnih vrednosti tadašnjih žitelja grada, mišljenja je Dušan Opinćal, istoričar iz Bečeja koji je autor nekoliko knjiga o prošlim vremenima najveće potiske opštine.

Kada je Bečej bio mlađi za nekih 300 godina, naziva ulica nije bilo. Tada su postojeće kuće u kojima su živeli vojnici – graničari beležene samo brojevima, kao što su i oni bili brojevi u određenim vojnim jedinicama, objašnjava istoričar Opinćal.

Pitali smo Bečejce koliko znaju o ulicama kojima svakodnevno prolaze, odnosno o ljudima čija su imena ponele. Zanimalo nas je i da li su upoznati sa tim čije ime nosi ulica u kojoj oni žive.

Opinćalov mlađi kolega Nemanja Karapandžić kaže da se ulicama nazivi daju u zavisnosti od istorjijskih prilika. On ocenjuje da su nazivi nekih ulica menjani bez potrebe, a da nekim zaslužnim građanima na taj način nije dato na značaju.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име