S obzirom na to da su se u javnosti pojavile nedoumice u vezi sa mogućnošću komentarisanja tekstova na portalu „MojBečej“, rešili smo tim povodom da se obratimo našim čitaocima i posetiocima.

Internet je široko ušao u naše domove, dostupan je na gotovo svim javnim mestima, te je izrazito pogodan i za oglašavanje, što je doprinelo i pojavi tabloidizacije medijske scene, kako od strane građana, tako i od strane političkih, odnosno marketinških grupacija. Urednici medija često su u problemu zbog pojave govora mržnje u komentarima, dok se sa druge strane susreću i sa pritiscima političkih aktera zbog određenih komentara.

Veliki broj komentara se postavlja na najposećeniji sajt na teritoriji naše opštine. Na moderatorima je da u moru komentara cenzurišu ili ne objave komentare koji sadrže uvrede, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju, kao i netoleranciju i pozive na nasilje svake vrste. Osim toga urednici moraju da se izbore i sa pritiscima centara moći koji pokušavaju da utiču na objavljivanje, odnosno na cenzurisanje komentara. Tokom ove godine na portalu „MojBečej“ više od 500 komentara nije objavljeno zbog njihove sadržine, dok je jedan deo komentara u određenim delovima cenzurisan.

Portal „MojBečej“ je neprofitan, kao što se da primetiti, naše čitaoce ne zatrpavamo sa reklamama koje možete sresti na drugim mestima. Trenutno se moderiranjem komentara volonterski bave tri osobe, kojima ta delatnost nije primarna. Uključen je i filter reči koji automatski briše komentare sa neprikladnim sadržajem, a svaki komentar je moguće prijaviti administratoru. Komentari neregistrovanih korisnika dospevaju kod moderatora na čitanje i nakon toga se objavljuju ili brišu. Na portalu „MojBečej“ trenutno imamo 93 osobe koje su se registrovale i verifikovale svoje naloge za pisanje komentara, te njihovi komentari „ne zatrpavaju“ moderatore, već se direktno pojavljuju na portalu. Kada primetimo da je neko zloupotrebio naše poverenje, brišemo komentare i blokiramo taj nalog. 

Kao i što se iz objavljenih tekstova vidi, mi se ne bavimo klevetama i uvredama i nismo žuta štampa. Sve što objavljujemo je činjenično potkovano dokazima, na osnovu pristupa informacijama od javnog značaja. Takođe nam nije cilj ni da dopustimo da se putem komentara na našem portalu vređaju sugrađani. Kada se desi da neki registrovani korisnik izigra naše poverenje i objavi neprikladan komentar, reagujemo čim dođemo do saznanja ili čim nam se neko obrati ili prijavi komentar.

Iako aktivisti političkih stranaka ostavljaju komentare u senci građana, ukoliko se poštuju profesionalni standardi da se ne prihvataju osude pre sudskog rešenja, ili govor mržnje, onda su takvi komentari isfiltrirani čak i od strane političara, pa takvi komentari više izgledaju kao mišljenja. Postoje razne ideje o tome šta raditi sa komentarima, čak i da ih treba i ukinuti, ali u Udruženju novinara Srbije kažu da oni nisu pristalice toga. Ideja komentara je prvenstveno demokratizacija društva i to je ipak forma koja pruža slobodu govora i mogućnost učestvovanja u medijima onih koji nemaju prilike da iskažu javno svoje mišljenje. Što je više mišljenja to su zanimljiviji sajtovi i portali.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име