Kompanija „Metal Šreder“ DOO je na zahtev opštine Bečej pripremila studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta „Rekonstrukcija i promena namene zgrade trgovine u objekat za tretman i skladištenje neopasnog električnog i elektronskog otpada“.

Krajem jula je u okviru javnog uvida i javne rasprave, organizovana i javna prezentacija studije. Prisutni su bili investitori iz Mađarske kao i predstavnici nosioca projekta ATL „Studio“ DOO Subotica.

Nakon što je predstavljena studiju, članice opštinske komisije iznele su primedbe i sugestije.

Studiji je nedostajao potpuniji spisak propisa koji treba ispoštovati u svim fazama pokretanja i rada pogona za reciklažu. Nedostajale su detaljnije informacije o, primera radi, skladištenju primljenog otpada, odnosno sirovine, vezano upravo za skladište hemikalija i izdvojenog otpada.

U studiji nije bilo informacija o tehnološkoj vodi koja nastaje pranjem plemenitih metala nakon odmašćivanja. Odnosno, nedostajale su informacije o tome na koji način će se ona prečišćavati, gde će se upuštati, da li će se potom sakupljati u kontejnerima, kao i iskorišćeni rastvori kiselina i baza, ili će se prečišćavati na nekom separatoru pa će se ispuštati u javnu kanalizaciju.

Objekat na Topolskom putu
Objekat na Topolskom putu

Na lokaciji nekadašnjeg trgovinskog objekta CBA na Topolskom putu planirano je dopremanje i preuzimanje, skladištenje i tretman električnog i elektronskog otpada. U pitanju su stari i van upotrebe električni uređaji poput personalnih računara, kancelarijska elektronska oprema, mobilni telefoni i tablet uređaji, rashladni uređaji…

Projektnim rešenjem planirani dnevni kapacitet prerade otpada je jedna tona, dok je količina skladišnog otpada 45 tona.

U matičnoj firmi u Mađarskoj odeljenje za istraživanje i razvoj neprestano radi na novim i savremenim metodama za što efikasniju reciklažu po najstrožijim ekološkim uslovima da bi i dalje ostali vodeća firma na tržištu, tvrde iz kompanije.

Investitor i nosilac projekta imaju predviđeni rok da studiju dopune studiju i odgovore na kometare i sugestije komisije i takvu je predaju nadležnima u opštini Bečej kako bi dalje nastavili pripreme za otvaranje pogona.

 

Пројекат „Јавни интерес у фокусу грађана општине Бечеј“ суфинансиран је из буџета општине Бечеј. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име