Izvor: Pixabay

Na osnovu podataka dobijenih od Doma zdravlja Bečej, Štab za vanredne situacije opštine Bečej raspolaže sledećim podacima:

–   U poslednja 24 časa urađeno je 24 antigenska testa od kojih je šest pozitivno na kovid- 19.

–   Nema uzorkovanih PCR testova, niti poslatih na analizu u IZJZV.

–  U poslednja 24 časa pristiglo je 18 rezultata  PCR testova od kojih je jedan pozitivan na kovid- 19.

–    U poslednja 24 časa jedna osoba je upućeno na hospitalizaciju.

–   Građani za koje se sumnja da su zaraženi, kao i lica za koje se sumnja da su bila u kontaktu sa zaraženim licima, stavljeni su u četrnaestodnevnu izolaciju.

Prema podacima dobijenim od Instituta za javno zdravlje Vojvodine u epidemiji kovid – 19 u opštini Bečej zaključno sa 19.9.2021. godine obolelo je ukupno 3.572 građana. Na današnji dan registrovano je 148 aktivnih slučajeva zaraženih kovid-19. Prethodnog dana bilo je 144 aktivnih slučajeva zaraze.

 

Institut za javno zdravlje Vojvodine epidemiološku situaciju u Vojvodini i dalje ocenjuje kao nepovoljnu. U ovom trenutku na teritoriji 43 opštine i gradova situacija je vanredna, a u dve opštine situacija je nepovoljna.

Tokom prethodnog dana u Vojvodini je registrovano 1.217 novih slučajeva. U Novom Sadu je registrovan 241 novooboleli. Među novoobolelima i dalje dominira radno aktivno stanovništvo, a među njima najveći deo čine osobe uzrasta 20 do 39 godina, a potom 40 do 59 godina. U strukturi obolelih dominiraju nevakcinisane osobe svih uzrasta.

U ovom trenutku broj registrovanih aktivnih slučajeva u Vojvodini je 16.118. Najveći broj registrovanih aktivnih slučajeva je u Novom Sadu, 4.149.

Institut smatra da u narednom periodu treba posvetiti pažnju poštovanju predloženih opštih mera zaštite na svakom mestu i posebno potrebi vakcinacije što većeg broja ljudi i podizanju obuhvata vakcinacijom, navodi se u saopštenju.

 

Infektolog Stevanović upozorio na mogućnost sudara korone i gripa

Član republičkog Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa Goran Stevanović upozorio je na mogućnost „sudara“ korone i sezonskog gripa na jesen.

Stevanović je za Večernje novosti rekao da nadležni ne mogu sa sigurnošću da predvide kakva će biti ovogodišnja situacija sa virusom gripa i podsetio da je prošlogodišnja sezona bila blaga.

„Očekujemo, jer se to pokazalo kao pravilo, da kada je sezona bila blaga, kao što je bila prošle godine, da za njom ide jači udar influence“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, najgora moguća varijanta je da se jedna osoba istovremeno zarazi korona virusom i gripom.

-Ono čega se mi infektolozi najviše pribojavamo, a to se pokazalo na početku epidemije u Italije, na primer, najgora moguća varijanta je istovremena i infekcija kod jednog bolesnika i kovdom i gripom a dan nije vakcinisan ni protiv jedne bolesti, rekao je on.

Stevanović se nada da do toga neće doći jer, kako je naveo, Srbija ima efikasna cepiva i mere prevencije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име