Pixabay
Foto: Pixabay

Ukida se kućna izolacija, pa će svi pozitivni slučajevi, čak i bez simptoma, ići u privremene bolnice, potvrdili su danas lekari na redovnoj konferenciji za novinare u 15 sati.

-Privremene bolnice služe da bi se tu izolovali pacijenti koji su pozitivni na novi korona virus kako ne bi dalje širili infekciju, a za te pacijente prethodno nije bilo neophodno bolničko lečenje.

Izuzeci od boravka u privremenim bolnicama su trudnice, osobe sa nekontrolisanim hroničnim oboljenjima, osobe sa invalidetetom, kao i osobe na hemodijalizi, rekao je epidemiolog Predrag Kon.

Procenjuje se da asimptomatskih nosilaca infekcije novog korona virusa ima od pet do 10 puta, pa i više, u odnosu na broj onih koji su laboratorijski potvrđeni, saopštili su danas lekari.

Kako je danas rečeno – testiranje samo po sebi ne znači ništa, značajnije je da se svi ponašamo kao da smo potencijalni rezervoari infekcije i tako nećemo dozvoliti virusu da opstane.

-Čak i da se svako jutro svi testiramo, ukoliko ne bismo sprovodili mere koje podrazumevaju smanjenje kontakata, mogli bismo se tokom dana negde zaraziti, objasnila je zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević.

Međutim, osobe koje su u obaveznoj samoizolaciji jer su doputovale iz zemlje gde ima slučaja korona virusa ili su imale rizične kontakte, kako je objasnila zamenica direktora Instituta Batut, ostajaće i dalje kod kuće. Kako je rekla, te osobe se na početku samoizolacije neće testirati ukoliko nemaju simptome, već po isteku obavezne mere, da bi se utvrdilo da li je mogu da nastave sa uobičajenim aktivnostima.

-U Republici Srbiji je do 15 časova 7. aprila registrovano ukupno 2.447 potvrđenih slučajeva kovid 19. Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 1.074 osobe od kojih je 247 pozitivno. Hospitalizovano je 1. 394 pacijenata, dok je na respiratoru ukupno 109 pacijenata. Do danas u 15 časova u Republici Srbiji testirano je ukupno 9.626 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. Od prethodnog izveštaja tri osobe su preminule od posledica novog korona virusa. Preminule su dve osobe  muškog pola, i jedna osoba ženskog pola. Ukupan broj u Srbiji ukupno 61. Prosek njihovih godina je 62,66 i oni su imali komorbiditete, odnosno više drugih pridruženih bolesti koje su doprinele neželjenom ishodu, navodi se na sajtu covid19.rs.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име