U trenutku dok se sa juga Španije za serijal „Korona virus u svetu iz ugla naših ljudi“ javlja Novobečejac Srđan Aksić, ta evropska zemlja zvanično broji oko 94.500 zaraženih i 8.300 preminulih.

Crna statistika, srećom, ne odnosi se na grad u regiji Mursija blizu Kartehene, gde naš sagovornik živi i radi.

-Pozdrav mojim Novobečejcima, Bečejcima i svima koji čitaju ovo. U mom mestu i okolini nema obolelih, ali se pridržavamo mera koje je država propisala, započinje svoju priču Srđan Aksić.

Iako mediji govore o tome da je stanje u Španiji dramatično, oni u manjim mestima, u odnosu na Madrid i Barselonu, ne mogu to da osete, ali, ističe Aksić, poštuju se pravila.

Foto: Srđan Aksić | privatna arhiva

-Ovaj region ima oko 800 zaraženih što je veoma malo za ukupan broj. Španija je ogromna zemlja tako da se problemi ne vide u svakom delu države. Drugačije je u najgore pogođenim delovima kao što su Madrid i Barselona. Sviđalo nam se to ili ne, moramo se ponašati u skladu sa situacijom, biti strpljivi i čekati da se ovo što pre okonča. Svako od nas u porodici nađe način da prekrati vreme – neko čitajući, neko na kanalima i društvenim mrežama, neko gleda crtaće, tu je i crtanje, pa malo hobija i tako… objašnjava naš sagovornik preduzetnik u Španiji.

Vlasnik firme Axiom Spain zadovoljan je bio poslovanjem, međutim, kao i druge širom Evrope, ali i ostalih kontinenata, brine dalji razvoj situacije i posledice u privredi.

Po zanimanju sam električar i frigo – tehničar i time se bavim duže vreme. Kompanija koju sam otvorio odlično radi, u stvari, posao je dobro išao sve dok nas nije pogodila situacija sa korona virusom. Ne radimo već tri nedelje, sve je stalo, ljudi su kod kuće, dozvoljeno nam je da odemo do najbliže prodavnice, apoteke ili benzinske pumpe. Mere su veoma stroge i kazne su astronomske, ali svi se pridržavaju pravila tako da nema ni većih problema. Država priprema neke mere, koliko ja znam za privatnike je predviđena pomoć od oko 700 evra mesečno, priča naš sagovornik.

Na pitanje da li prati situaciji sa virusom korona u Srbiji odgovara potvrdno i dodaje – ne znam šta da prokomentarišem, a da ne odem u pravcu politike. Jedino bih mogao reći da je samosvest veoma bitna, ne treba niko da vam preti ili brani bilo šta, svako treba da bude odgovoran prema sebi i drugima i sve će biti u redu. Do nekog boljeg vremena veliki pozdrav iz sunčane Španije od porodice Aksić, ovim rečima završavamo kratki razgovor.

 

 

Sadržaj je kreiran u okviru projekta „Javni interes u žiži – Ka kvalitetnijem informisanju građana opštine Novi Bečej“ koji je sufinansiran iz budžeta opštine Novi Bečej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име