Izdanje veterana KK „Osmi oktobar“ pre pet godina
Izdanje veterana KK „Osmi oktobar“ pre pet godina

„Kraljica igara“, basket, igra pod obručima su sve sinonimi za košarku, koja je u Bečeju imala lepu prošlost, čak trofejnu. Posle izvesnog perioda stagniranja, ponovo je ozbiljnije zaskakutala lopta košarkašim terenima.

U svim uzrasnim kategorijama, od onih najmlađih, starosti od sedam do deset godina, preko takmičarskih selekcija, pionirskog uzrasta u ženskoj i muškoj konkurenciji, i kadetskoj kategoriji u okviru Košarkaškog kluba Bečej, odnosno takmičarskog juniorskog i seniorskog sastava Košarkaškog kluba Tisa. Dva kluba, jedna sportska budućnost. Košarkaška.

Za one koji se ne sećaju košarkaške prošlosti u Bečeju, valja podsetiti da su, primera radi, košarkašice ŽOKK Bečej bile dvostruke prvakinje Jugoslavije 1994. i 1995. godine, da su predvodnice trofejnih generacija bile Stojanka Došić prve i Anđelija Arbutina druge godine. Kasnije su iz ovog potiskog podneblja do reprezentativnog formata iznikle Jasmina Ilić i Adrijana Knežević.

Bečejskim „rodama“ je tajm-aut dobro došao još pre decenije
Bečejskim „rodama“ je tajm-aut dobro došao još pre decenije

U znak sećanja na lepa košarkaška vremena, ovdašnji košarkaški entuzijasti organizuju jedanput godišnje susrete veterana. Ranije su se igrale dve utakmice. U ženskoj konkurenciji Bečejkama su u gostima bile košarkašice novosadske Vojvodine, a u muškoj konkurenciji igrale su dve selekcije KK „Osmi oktobar“. „Devojke“ su se umorile, ali „mladići“ su i dalje uporni. Novi susret zakazan je za subotu, 17. decembra, od 17 sati u “hramu sportova“ kraj Tise.

A sada nešto o budućnosti bečejske košarke. KK Bečej okuplja oko 120 devojčica i dečaka uzrasta od sedam do 16 godina sa kojima rade četiri trenera. Imaju i takmičarske selekcije. Devojčice uzrasta 2003. i 2004. godišta vodi bivša košarkašica i profesor fizičkog vaspitanja Ksenija Stakić. Prve takmičarske utakmice u VIBA ligi igraju pioniri rođeni 2004. i 2005. godišta, a na treninzima i utakmicama sa njima su treneri Milan Brkljač i Atila Horvat. Najzad, sa kadetima godišta 2001. i 2002. radi trener Marko Vuković.

-Pored takmičarskih selekcija, sprovodimo i mini-basket program u koji su uključeni oni najmlađi. Za te potrebe koristimo posebnu opremu, niže koševe i manje lopte, prilagođene njihovom uzrastu. Uz treninge, organizujemo im i prijateljske utakmice s odgovarajućim vršnjačkim selekcijama, kako bi ih pripremili za takmičarski period. Pored takmičarskih utakmica, naše selekcije učestviju na raznim turnirima. Sredinom ovog meseca predstoji nam gostovanje u Glovačkoj, gde će mešovita selekcija učestvovati na turniru u bratskom gradu Galanta, saznali smo od Marka Vukovića.

Od pre 13 godina egzistira Košarkaški klub Tisa, čiji je idejni tvorac Imre Stanko, koji je prvo okupio decu na parketu, a sada vodi klub kao predsednik. Trenerskim poslom sada se bave košarkaši stasali u klubu, Stefan Ratković radi sa kadetima i juniorima, dok školu košarke i seniorsku ekipu vodi Igor Stanko. U svim selekcijama je oko 70 aktivnih igrača.

Košarkaši „Tise“ su vratili bečejsku košarku u seniorske vode  | Foto: Vlastimir Jankov
Košarkaši „Tise“ su vratili bečejsku košarku u seniorske vode | Foto: Vlastimir Jankov

-Godinama smo bili najbolji tokom Letnje lige i na nekim drugim turnirima, ali nismo se prihvatali avanture igranja u ozbiljnoj seniorskoj konkurenciji. Letos smo prelomili i, posle dužeg vremena, vratili seniorsku košarku u Bečeju. Za sada smo u „zlatnoj sredini“, što odgovara našim mogućnostima. Juniorski sastav ima potencijal i nagoveštava lepu budućnost bečejske košarke, optimista je predsednik KK Tisa Imre Stanko.

Verovatno će mnogi postaviti pitanje zašto su dva košarkaška kluba u gradu, umesto jednog organizovanijeg, ali to je već druga i duga priča. U ovom trenutku je bitno da su se deca vratila ispod obruča, da su se stariji osmelili da zakorače u seniorske vode. Da bi zadovoljstvo bilo potpuno, neophodno je i prisustvo ljubitelja košarke na tribinama. Zato je košarka i dobila epitet „kraljica sportova“. Sa publikom na tribinama i  bez nje, to nije isti sport. Iz tog razloga košarkaši pozivaju sugrađane na svoje utakmice, jer će zajedno biti jači.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име