Zrenjaninci su pobednici u kategoriji 2005. godišta | Foto: Vlastimir Jankov
Zrenjaninci su pobednici u kategoriji 2005. godišta | Foto: Vlastimir Jankov

Tradicionalni, šesti po redu, Dečiji međunarodni košarkaški turnir u Bečeju uspešno je minulog vikenda organizovala kikindska Sportska agencija „DATA“, a kada se tome doda da je prethodnih pet dana radio basket kamp, onda je to bio praznik za preko 300 dece iz Rumunije, Hrvatske i, naravno, Srbije.

-Prvo bih se zahvalio gradu Bečeju, jer sam sa svojom agencijom, ipak, ovde gost, i sportskom centru kraj Tise koji pruža optimalne uslove za ovakve menifestacije, kako su nas primili. Što se turnira tiče, nikad manje ekipa, a nikad nije viđen kvalitetniji basket. Vidimo se u maju na tradicionalnom „Roda kupu“, rekao nam je po završetku turnira u ime organizatora vlasnik Sportske agencije „DATA“ Danijel Tamaši.

Tokom petodnevnog kampa radilo je četrdesetak devojčica i dečaka iz Rumunije i Srbije, a na turiru je učestvovala 21 ekipa iz Hrvatske (4), Rumunije (2) i Srbije (15). Igralo se samo u muškoj konkurenciji i to u četiri uzrasne kategorije od 10 do 15 godina.

Marjan Gujanica i Danijel Tamaši su „krivci“ što se turnir po šesti put održava u Bečeju | Foto: Vlastimir Jankov
Marjan Gujanica i Danijel Tamaši su „krivci“ što se turnir po šesti put održava u Bečeju | Foto: Vlastimir Jankov

Pet ekipa petnaestogodišnjaka igrali su revijalne utakmice i svi su pobednici, a za MVP igrača proglašen je Rumun Aleksandru Sebin, dok je trener ekipe Nova generacija iz Temišvara Điđu Lipovan dobio pehar namenjen najuspešnijem strategu.

Najmasovnije i najkvalitetnije je bilo u kategoriji 2005. godišta. Ukupno šest ekipa, a trinaestogodišnjaci su prikazali zavidno košarkaško znanje na terenu. Pogotovo je kvaliteto bilo finale u kom je Proleter iz Zrenjanina rezultatom 37:28 pobedio elipu VROS iz Osijeka i osvojio prvo mesto. Topola je u utakmici za treće mesto savladala Veliku Kikindu sa 58:28. Najbolji igrač ove generacije je Mateja Boljoš iz pobedničke ekipe, a pehar namenjen najboljem treneru pripao je Dubravku Blaževiću iz osiječke ekipe.

Što nije uspeli osiječkim trinaestogodišnjacima, jeste dve godine mlađim klupskim igračima, jer je VROS pobedio sa 51:31 novosadsku ekipu NS Basket 07. U utakmici za treće mesto domaći Bečej je savladao Topolu, čak, sa 36:4. MVP ograč ove generacije je Luka Šipka iz osiječke ekipe VROS, a najupešniji trener je Željko Čubrilo iz ekipe NS Basket 07.

Finale u kategoriji 2005. godišta je obilovalo atraktivnim potezima | Foto: Vlastimir Jankov
Finale u kategoriji 2005. godišta je obilovalo atraktivnim potezima | Foto: Vlastimir Jankov

Najzad, u konkurenciji desetogodišnjaka radovali su se dečaci iz hrvatske ekipe Donji Miholjac, jer su u finalu pobedili domaćina Bečeja rezultatom 28:14, a u „malom finalu“ Topola je bila uspešnija od ovdašnje ekipe BOKK Plej rezultatom 31:15 i pripalo im je treće mesto. Najbolji igrač ove uzrasne kategorije je Andro Pešić iz pobedničke ekipe,a njegov učitelj Liberto Zvočak je najbolji trener.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име